От следващата седмица има готовност за издаване на болнични листове за COVID-19 по електронен път, обяви доц. Кунчев
Д-р Данчо Пенчев се завръща в РЗИ-София като заместник-директор. Това съобщи пред NOVA главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. В момента изпълняващата длъжността директор д-р Илонка Маева е под карантина заради случаи на коронавирус в семейството ѝ. Д-р Пенчев подаде оставка на 26 октомври, като конкретни мотиви не бяха посочени. 

„Членове на семейството на д-р Илонка Маева са с положителни проби за COVID-19 и тя е поставена под карантина. Ситуацията е сложна. Радвам се, че д-р Данчо Пенчев се съгласи да поеме ръководството на РЗИ-София като заместник-директор”, заяви доц. Кунчев.  

За втори път РЗИ-София остана без шеф

Експертът отчете, че ситуацията в РЗИ-София е тежка и, че здравните инспектори трудно успяват да дадат навреме предписанията за карантиниране.

"При това дифузно разпространение на заразата няма как и нашите служители да не бъдат засегнати. Това е един от проблемите не само за РЗИ-София, но и за другите болници и наши структури в страната", каза той.

В момента в София и във всички големи градове тече процес по разкриване на нови COVID легла – по близо 200 във всяка от големите болници и минимум 10 процента във всички останали. ”Това изисква постоянна връзка и координация с РЗИ и съм доволен и благодарен, че д-р Пенчев прие отправеното предложение и още от днес ще се включи в работата по осигуряване на легла”, заяви доц. Ангел Кунчев.  

Колегите поеха първия удар от началото на пандемията през март. Създадена е организация, която вършеше работа до преди месец, когато започна да се увеличава броят на случаите. Има голям брой хора, които трябва да бъдат обслужени. Очевидно е, че с този състав това няма как да стане. Сега прехвърлихме 20 души от Националния център по обществено здраве и анализи в помощ на РЗИ. Ползвахме и доброволци, но те са ограничен брой и за определено време и това не може изцяло да реши проблема. Имаме РЗИ-та, в които голяма част от персонала е в пенсионна възраст”, зави доц. Кунчев.

Той посочи, че в Русе в помощ на болниците ще се включи персонал от медицински сестри от детски градини и училища, тъй като е важно да са с медицинско образование.

„Разрешението на проблема с недостига на персонал ще се разреши значително, когато има възможност за електронно връчване на болничните листове по електронен път. Това се очаква да стане от следващата седмица. Това ще отпуши процеса и личните лекари ще могат да виждат, че хората са под карантина и да им издават болнични листове”, заяви доц. Кунчев.
nova.bg