Д-р Ашраф: Пречат ми да заведа дело срещу Либия
Д-р Ашраф: Пречат ми да заведа дело срещу Либия / снимкa: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
Политици на високо ниво се опитват да попречат на д-р Ашраф Худжудж да заведе дело за обезщетение срещу Либия на стойност 15 милиона евро. Това призна самият той след представянето на книгата „Казусът Бенгази – българската дипломация в действие”, чийто автори са зам.-министърът на външните работи Феим Чаушев и директорът на дирекция „Близък изток и Африка” Петко Дойков.

„Либийската държава ни превърна в жертви и сега искам тя да признае, че сме невинни”, каза още палестинският лекар с българско гражданство.

Представянето на книгата също не мина без емоции. Феим Чаушев разказа, че преговорите по освобождаването на медиците ни са били тежки. Опроверга твърденията, че казусът Бенгази е бил решен с магическа пръчка за 24 часа, даде конкретни примери за непочтеното поведение на българските журналисти и защити честа на дипломацията ни през последните две години.

Критиките, които се отправяха именно за този период, бяха абсолютно неоснователно, категоричен бе Чаушев. Той многократно подчерта, че е бил най-големият оптимист за щастливата развръзка на казуса с медиците ни.

Единствената медицинска сестра, която уважи премиерата на неговата книга – Валинтина Сиропуло, призна, че този оптимизъм й е помагал: „С неговия свръхоптимизъм ми действаше много добре. Бяха тотално срината психически след една смъртна присъда, след втора присъда”.

В заключение двамата автори на книгата заявиха, че разкриването на класифицираната информация по случая Бенгази, не би променило нито крайният резултат, нито образа на българската дипломация.