Цветелин Кънчев е против изучаването на ромски език в училищата
Цветелин Кънчев е против изучаването на ромски език в училищата / Sofia Photo Agency, архив
Цветелин Кънчев не иска да се учи ромски език в училище
59128
Цветелин Кънчев не иска да се учи ромски език в училище
  • Цветелин Кънчев не иска да се учи ромски език в училище

Задължителното изучаване на ромски език в училищата би довело до етническо напрежение и е напълно излишно, обяви лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев по време на среща с просветния министър Сергей Игнатов.

Според Кънчев за децата от ромски произход този език бил майчин и те го знаели много добре от семейната среда.

По думите на Цветелин Кънчев децата трябва да учат всичко, което - и техните връстници, които не са от ромски произход: „Изучаването на ромски език не е правилно и би всявало само напрежение. Основната позиция на „Евророма" по отношение на майчиния език е следната: майчин език - вкъщи при мама. В училище ние искаме ромските деца да изучават всичко това, което изучават и техните връстници и най-вече да научат един хубав български език".

На срещата с Цветелин Кънчев министър Игнатов е поел ангажимента да разгледат исканията на Евророма и предметът ромски език да не е част от задължителните часове. „Абсолютно е излишно. Както вече е написан петият цигански буквар и това е абсолютно излишно", добави Кънчев.

Лидерът на движението посочи още, че няма необходимост езикът да се изучава, тъй като от 23 века ромите говорят на него, знаят го и няма да го забравят.