Цветанов: Стискането на зъби не решава проблеми
Цветанов: Стискането на зъби не решава проблеми / снимкa: Sofia Photo Agency
Цветанов: Стискането на зъби не решава проблеми
26460
Цветанов: Стискането на зъби не решава проблеми
  • Цветанов: Стискането на зъби не решава проблеми

Министерството на вътрешните работи разполага с тревожна класифицирана информация за съдебната система. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Председателят на Върховният касационен съд Лазар Груев заяви, че МВР не трябва да коментира действията и резултатите на други институции.

По думите на Цветанов, българското общество очаква най-вече справедливост от съда: "Стискането на зъби не решава проблема и нека да назоваваме проблемите с истинските им имена, когато ги имаме в институцията. Аз назовавам, че в Министерството на вътрешните работи има проблеми, свързани с корупция, със съпричастност на част от полицаите, с организираната престъпност и част на полицаи с "Октопода" и ние работим в тази посока, за да изчистим къщичката си. Нека да има инструментариум, механизъм за подобен контрол и там, понеже говорим за стискане на зъби, ако кажа самата истина, просто трябва да ви кажа, че паднат зъбите на някой. Разберете, че това, което имаме като информация, е доста тревожно за българската съдебна система и всичко, което става през последните няколко месеца."

Цветанов допълни, че още служители на МВР се разследват за връзки с ръководената от Алексей Петров престъпна група на "Октоподите". Срещу трима работници към ведомството текат съответните процедури за отстраняването им.

Не вярвам в никакви версии, докато не се докаже всяка една. Това коментира министър Цветан Цветанов по повод подозрението на ДПС, че Ахмед Емин е трябвало да убие лидера на партията Ахмед Доган. Цветанов обаче уточни, че службите ще работят по всички възможни версии. Има едно усещане в обществото, че нещо не е направено в самото начало на разследването, каза още вътрешният министър. По думите му първо всичко по случая трябва да бъде прецизирано, след което ще могат да бъдат изведени определени версии.

Таксите за охраняване на футболни мачове не са променяни от 2008 г., съобщи по време на парламентарния контрол вътрешния министър Цветан Цветанов. Изказването му беше в отговор на твърдението на Антон Кутев от БСП, че има издаден акт, с който се променя таксата и на места тя стига 100 лева. От БСП предложиха да се промени законодателството, така че за мачовете от аматьорския футбол да не се налага полицейска охрана и съответно заплащането й. МВР не може да извършва безвъзмездна услуга за каквото и да било, коментира вътрешният министър.