Цветанов ще докладва пред депутати случая с бебето от Горна Оряховица
Цветанов ще докладва пред депутати случая с бебето от Горна Оряховица / Sofia Photo Agency, архив

Вътрешният министър Цветан Цветанов ще докладва пред депутатите за случая с мъртвороденото бебе в Горна Оряховица този следобед. Той отказа да коментира темата пред журналисти, защото вчера някои депутати се почувствали „обидени", че Цветанов не е докладвал пред тях за експертизата, която доказа, че бебето е родено мъртво и в случая няма лекарска грешка.

Цветанов ще докладва пред парламента днес в 18 часа.

На 30 ноември в Горна Оряховица бяха задържани четирима лекари заради смъртта на недоносено бебе, а по-късно бяха освободени. От прокуратурата изнесоха скандални данни от разговорите между медиците, записани със СРС-та.

Сигнал в полицията срещу лекарите е подаден от 17-годишно момиче от Лясковец, което на 28 ноември е родило преждевременно дете. Девойката е заявила, че детето й е родено живо и било умишлено умъртвено от лекарския екип, който го израждал.

По информация от полицията, лекарите са съобщили на майката, че детето й е мъртво. Впоследствие медиците са забелязали, че новороденото момченце е живо и са го сложили в кувьоз. По-късно то било извадено от апарата и починало. По първоначални данни бебето е живяло около 20 часа. 

Синята коалиция, БСП и ДПС се обединиха в искането си вътрешният министър да докладва за случая пред парламента, след като преди резултатите от експертизата, той прочете разпечатки от разговори между лекарите от горнооряховската болница, събрани чрез специални разузнавателни средства.