Цветанов се извини на българите, че не са получили обещаната политика
Цветанов се извини на българите, че не са получили обещаната политика / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Цветанов се извини на българите, че не са получили обещаната политика
61739
Цветанов се извини на българите, че не са получили обещаната политика
Реакции след изказването на Цветан Цветанов
  • Цветанов се извини на българите, че не са получили обещаната политика
  • Реакции след изказването на Цветан Цветанов

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Цветан Цветанов се извини на всички български граждани, че не са получили тази политика, която е обещана. Това стана по време на дебатите за оставката на кабинета „Борисов", при които Цветанов говори близо 45 минути. Цветанов бе категоричен, че ексцесиите са добре режисиран сценарий.

Той направи преглед на управленията на предишните правителства от 1996 година насам. Цветанов обвини опозицията, че не е провела дебат по същество, а всъщност те са виновни за това, което е поднесено на обществото в „целофан".

„Само парламентарни избори могат да решат каква е волята на българските избиратели, каза Цветанов. Но ние станахме подвластни на това, което в момента наблюдаваме от тези, които провокираха в голямата си част ексцесии, защото за всички е ясно, че това е добре дирижиран сценарий" каза Цветанов. Той припомни, че през 1989 година е имало голяма обществена подкрепа за реформи и тази обществена подкрепа е излъчила своите лидери, които в рамките на 23 години са представители на демокрацията, която по думите на Цветанов „всички ние се стремяхме да бъде ревизирана".

„Депутатите от ПГ на ГЕРБ са единствените, които влязоха в политиката от 2009 година. Само да ви припомня, че проектът ГЕРБ се реализира не да излъчи водачите от улицата, а излъчи своите водачи от реално свършена работа и хората припознаха естествените лидери по места, които в момента в голямата си част са кметове, общински съветници", каза Цветанов.

„Уважаеми дами и господа отляво и отдясно, защото в един момент видяхме, че водите дебата помежду си кой е как е управлявал. Едни говорят за справедливост, други за енергийната мафия, но всички вие сте продуктът, който опаковахте в този целофан и го дадохте на обществото в продължение на 20 години да гледа и да го купува този продукт, когато се провеждат съответните избори", каза Цветанов.

Според вътрешния министър монополите, срещу които в момента се протестира, са създадени от предишните кабинети. По думите му приватизационните договори са сключени по времето, когато е имало български еврокомисар с ресор „потребители".

Цветанов се обърна поименно и към част от депутатите. Той обвини Мартин Димитров, че е „съсипал това, което е останало от СДС", а Иван Костов за продажбата на „БГА Балкан" и „Кремиковци". Цветанов допълни, че Михаил Миков „изобщо не е разбрал какво да прави във вътрешното министерство". В прегледа на предишните управления влязоха коментари за Алексей Петров, Килърите и други знакови дела и личности от „октоподите".

Вицепремиерът в оставка припомни и постиженията на ГЕРБ, като подчерта, че в началото на мандата на кабинета „Борисов" е имало отвличания, а сега обстановката е спокойна. Цветанов припомни и за строителството на пътища и успеха, че няма нито едно спряно евро по структурните и кохезионния фонд на ЕС.

След изказването му депутатите станаха на крака и започнаха да скандират „Още".

След това започнаха личните обяснения на депутатите. Първи взе думата Мартин Димитров от Синята коалиция. Той каза, че изказването на Цветанов е удивило сините със своята разпокъсаност и прескачане от тема в тема. „Господин Цветанов, вие не сте готов да коригирате нищо, вие не сте готов да поправите нищо, вие не разбирате, че не се справихте. Не разбирате и проблемите на полицейското насилие, не разбирате и това, че не извадихте България от кризата. Вие не разбирате вашите проблеми и това, че на практика се провалихте и този провал си е ваш. Не можете да го прехвърлите на никой друг", каза още съпредседателят на Синята коалиция.

След това парламентарният председател Цецка Цачева повика председателя на ДПС Лютви Местан, като лаконично се обърна към него „Местан!". Той благодари иронично за краткото повикване, което предизвика извинението на шефката на НС. „Това „Местан!" го приемам като комплимент. Все пак четири години работихме заедно и можем да си позволим и подобна интимност", коментира той.

След това Лютви Местан се обърна към депутатите и каза, че чутото от Цветан Цветанов може да се определи като „логореята на едно за щастие вече отминало политическо време".

От своя страна Антон Кутев от левицата каза на Цецка Цачева, че няма как да даде думата на всички споменати поименно от вицепремиера в оставка Цветанов. „Уважаема госпожо председател, няма как да дадете думата на всички споменати, защото министърът ги спомена всичките. Не сме го карали да го прави", коментира той.