Цветанов: Проблемът с търговията на гласове да се решава много преди изборите
Цветанов: Проблемът с търговията на гласове да се решава много преди изборите / снимкa: Sofia Photo Agency
Предотвратяването на търговията с гласове трябва да става с мерки, които да се предприемат много преди провеждането на изборите. Така лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира в Плевен предлаганите промени в закона за провеждане на изборите, обсъждани от БСП вчера. Според него засиленото полицейско присъствие по време на частичния кметски вот не е резултатно и не е допринесло с нищо за предотвратяването на покупката на гласове.

"Смятам, че трябва да има диалог между всички политически партии, защото явлението купуване на гласове ще се стовари като отговорност и върху бъдещото управление на партия ГЕРБ", каза още Цветанов. Формалният лидер на партията каза, че трябва да се търси и вариант за ограничаване броя на политическите партии, участващи в избори, защото някои от тях нямат политически живот и участват, водени само от икономически интереси.

Чрез изработването на новата законодателна рамка трябва да се даде прозрачност и обективност на самите избори. "Прозрачността при финансирането на политическите партии, както и прозрачността при управлението на местната власт за нас е гаранция за развитието на гражданското общество. То трябва да знае как са провеждани обществените поръчки и как е финансиран целият този процес от парите на данъкоплатците", допълни още той.

Във връзка с очаквания пореден доклад на Европейската комисия Цветан Цветанов изрази опасения, че той отново ще е неблагоприятен за страната ни, особено като се има предвид спрените пари по още от мерките на програма САПАРД.

Други новини от Плевен