Цветанов: По-добре полицейски акции, отколкото престъпления
Цветанов: По-добре полицейски акции, отколкото престъпления / снимка: Sofia Photo Agency

По-добре да имаме поредица от полицейски акции, отколкото поредица от престъпления в страната, това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по Нова телевизия. Днес страната ни има повече полицейски акции, но съм убеден, че с времето те ще намаляват, успокои вицепремиерът.

Установени са двете лица, откъдето е излязъл имейлът, изпратен до арабската компания. Това, което в момента колегите правят, е комуникация с нашите партньори и да видим какъв е бил мотивът, за да го направят. Това каза за двамата български граждани, които са изпратили мейли на представителя на компания от Абу Даби, която иска да инвестира у нас в строителството на писта за "Формула 1".

„Но всичко, което можем да заключим от това, което имаме като информация е, че не става въпрос за нещо, което е свързано с рекет, изнудване, а по всяка вероятност това са фенове във „Фейсбук", техният профил е точно такъв. Може да се направи заключението, че става въпрос за една шегичка. А и може би са видели, че Румен Петков е инициатор на тези инвестиции. Може би затова са се пошегували. Самият факт, че се говореше за шейха на Абу Даби е красноречив, но инициаторите трябва да дадат обяснения за тази неудобна ситуация, която се получи", каза още Цветан Цветанов.

Премиерът се среща с много депутати, както и аз като министър на вътрешните работи и когато има добронамерени намерения за страната ни, премиерът откликва, оправда действията на правителството Цветанов. "Оказа се, че това не е шейхът, а някакъв чиновник, много конфузна ситуация. Надявам се, че това ще бъде един урок за следващите инвестиции и ние трябва да проверяваме за в бъдеще всеки, който идва с намерението да прави инвестиции у нас", каза още Цветанов.

Запитан за мерките срещу „Килърите 2", които ще се гледат от съда днес, Цветанов коментира, че се надява, че съдът ще вземе предвид събраните доказателства и особено свързаните с Румен Рачев. "Надявам се, че това, което имаме като допълнителни доказателства, би трябвало съдът да разгледа мярката „задържане под стража", за да останат в ареста", смята още вицепремиерът. Винаги, когато се върви към мярка „задържане под стража", трябва да сме аргументирани, категоричен бе той. Според него някои от лицата от престъпната група са се занимавали с рекет и изнудване, но това е въпрос на доказване в разследването, което започва. На въпрос за това, че Петър Стоянов - Сумиста все още е на свобода, Цветанов коментира, че всичко, което МВР прави, го прави изключително професионално и прецизно. „Не се стремим да задържим дадено лице, само за да го отчетем, че е било задържано", аргументира се вътрешният министър.

В рамката на една година успяхме да ограничим организираната престъпност, похвали се той. Надявам се, че съдебната система ще продължи с очистващия процес на базата на това, което се случва в нея, коментира Цветанов. Според него е изключително важно да се наблегне върху конвенционалната престъпност. Запитан дали ще спре войната между МВР и съдебната власт, Цветанов каза, че няма война, но трябва да има съдебна воля, за да се измъкне държавата от тези, които я използваха 20 г. - това са и политиците, и лицата на прехода от престъпността. Има хора, които са с по 4 висящи дела, а още са на свобода, възмути се Цветан Цветанов.

На въпрос дали той ще е кандидатурата на ГЕРБ за президент, Цветанов отговори, че не трябва да се фокусираме отсега върху избори, които са след една година и има много време. Това, което съм казал за ПП ГЕРБ е, че тя ще има свой кандидат, като всички структури ще работят усилено както за изборите за президент, така и за местните избори.