Цветанов: Не може до всеки ТИР да сложим полицай
Цветанов: Не може до всеки ТИР да сложим полицай / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

От анализа се установи, че има виновни за задълбочаването на проблема на АМ "Хемус". В първите часове след обилните снеговалежи проблем беше и АМ "Струма". Това каза пред Нова телевизия министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов за усложнената зимна обстановка от последните дни.

С АПИ изтеглихме автомобилите, но много тежък беше проблемът на АМ "Хемус", където за неизпълнение на полицейски разпореждания, два ТИР-а блокираха пътя. Не трябва да третираме вината за един или друг, отговорността, разбира се, е на съответната снегопочистваща фирма. Но колегите от МВР и АПИ осигуриха допълнителен ресурс за почистването, допълни вътрешният министър.

За неизгодни договори, сключени от предишния регионален министър Росен Плевнелиев с фирми, които е трябвало да стоят на място и да реагират при усложнени ситуации, Цветанов коментира, че не е запознат с тези договори. "Възложил съм на директора на пожарната господин Николов с АПИ да има внезапни проверки на фирмите, извършващи снегопочистването. Оказа се, че фирмите, като сключват договорите, те декларират наличието на определена техника, впоследствие тази техника се оказва, че не е в състояние да се експлоатира или се дава на други фирми. Няколко фирми ще бъдат проверени, за да няма подобни последствия в бъдеще време. Когато се събирахме в неделя трябваше да видим какви са слабостите на организацията. Трябваше да се търси възможност с роторни машини да се изхвърли обилният сняг. Оказа се, че роторна машина има в "Автомагистрали", но нямало шофьор, затова взехме такава машина от летище София", подчерта Цветан Цветанов.

Затова, че в публичното пространство има идеи за арестуване на шофьорите на ТИР-ове, отказали да изпълняват полицейска заповед, Цветанов посочи, че самите ние трябва да бъдем дисциплинирани и да се съобразяваме с разпореждания. "Защото полицейските служители, когато започна да има проблем с магистралата, колегите отбиваха ТИР-овете. Но когато колегите слизат да препозиционират съответните ТИР-ове, за да минат снегорините, сами разбирате, че не можем до всеки ТИР да сложим полицай, първите ТИР-ове тръгнаха и оттам тръгна проблемът", обясни Цветанов, цитиран от БГНЕС.

За "Хизбула" и за това има ли опасност от терористична атака, Цветанов заяви, че не иска да говори по тази тема. "Защото тази тема трябва да бъде по-отдалечена от публичните оповестявания на информации. Наложи се институциите да се разграничат от подобна информация и да се каже, че няма постъпила такава информация. Темата сигурност и тероризъм трябва внимателно да се анализира и дискутира, защото това създава допълнителни спекулации", отбеляза Цветан Цветанов.

На въпрос кой тласка ГЕРБ към политическо самоубийство във връзка с говоренето за предсрочни избори, Цветанов попита защо винаги се фокусира вниманието към една политическа формация. "Темата предсрочни избори никога не е била дискусионна в ПП ГЕРБ. Представете си, ако имахме днес многопартийно правителство, техните политики щяха да бъдат безплодни. Имахме ясен знак и оценка, дадена от обществото на местните и президентските избори, този резултат е положителен. Хората осъзнаха, че днес няма алтернатива на управлението на ГЕРБ. Управленската си програма ние я изпълняваме. Нашите политически опоненти имат вътрешно политически проблеми и в момента за тях е удобно, например, Станишев да излиза и да говори по този начин за предсрочни избори", заяви Цветанов.

На въпрос дали са отклонявани пари за ГЕРБ, Цветанов отговори, че независимите депутати, които минават към ГЕРБ също трябва да осъществяват своята парламентарна дейност. Когато постъпят разходите за проведените мероприятия на депутатите, на тях им се превеждат на база на разходните документи, които минават на отчет в Сметната палата. Няма нищо, което да е свързано с даването на пари, не е възможно да им се дават големи заплати", категоричен е Цветанов.