Цветанов: Милиони бежанци от Турция са потенциална вълна, която може да дойде към Европа
Цветанов: Милиони бежанци от Турция са потенциална вълна, която може да дойде към Европа / БГНЕС, архив

Като изключително важно Цветан Цветанов определи законодателните промени от последните няколко месеца, с които се даде възможност на Министерството на отбраната да се включи към охраната на сухопътната граница.

"За мен е изключително удовлетворително това, че след като беше спрян Балканският път и след като вече имаше срещи на високо ниво на ЕС заедно с Турция, действително Турция започна да изпълнява своя ангажимент и бежанският поток започна да намалява както към България, така и към държавите от ЕС." Това коментира Цветанов в ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград, където днес се провежда национална кръгла маса на тема „Национална сигурност и миграционен натиск: рискове и решения".

Той заяви, че към настоящия момент засилен миграционен поток има към Албания, което създава заплаха към Италия, но подчерта че Гърция и Турция започват да работят много по-координирано и поетият финансов ангажимент от страна на ЕС дава възможност на Турция да разполага с 3 млрд. евро на първия етап, които да бъдат използвани само и единствено за осигуряването на този бежански поток, който се намира на територията на Турция.

"На територията на Турция се намират около 2,7 млн. бежанци, а от тях само около 250 000 са в лагери, всички останали са потенциална вълна, която може да дойде към Европа", категоричен бе той.

Цветанов коментира и законопроекта за МВР.

"Предстоящите срещи, които ще се проведат до влизането на законопроекта в зала и между първо и второ четене, надявам се, че разумните предложения, които бяха обсъждани във вътрешната комисия ще бъдат възприети и няма да се промени цялостната философия, която е заложена в законопроекта", заяви той.

Цветанов допълни, че в законопроекта се предвижда да се даде възможност на лица по трудово правоотношение да охраняват обекти, които са на полицейските районни управления и на областните дирекции и да се осигури допълнителен ресурс от около 500 човека, които да бъдат в помощ на охраната на обществения ред и да изпълняват полицейски функции, тъй като по думите му тези служители в момента са като постови и няма възможност да се използва техния капацитет.