Цветанов е готов да приеме оставката на Тадаръков
Цветанов е готов да приеме оставката на Тадаръков / снимкa: Sofia Photo Agency

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов е готов да приеме оставката на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие” Димитър Тадаръков на утрешното заседание на управителния съвет на фонда. Това каза той в предаването „Денят” на Дарик и добави, че оставката на Тадаръков е достоен за уважение акт.

Министърът на земеделието и храните каза, че никой не е искал от Тадаръков да подава оставка и, че изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” е поел морална отговорност, за да може да се търси подобряване на диалога с Брюксел.

Според Валери Цветанов част от проблемите касаят структури, извън тези на Министерството на земеделието и храните. В изготвянето на „екшнплана” са включени всички заинтересовани системи в страната, които имат отношение към проблема от национално значение. Този „екшънплан” трябва да бъде изготвен в изключително кратък срок и всички организации, които имат отношение към търсене на оптимално и бързо решение на този проблем са включени в работната група, включително и съдебната власт.

„Трябва да се вземат мерки, които да отстранят допуснатите слабости до този момент и да се създаде категорична система, която да предотврати всякакви нередности за следващите проекти. Това ще бъде направено с абсолютна прозрачност”, добави той.

На въпрос кой ще замести Димитър Тадаръков министърът на земеделието и храните отговори, че първо ще се вземе решение и след това ще бъде обявено.