Цвета Маркова: В България има проблем със сигурността на информацията
Цвета Маркова: В България има проблем със сигурността на информацията / снимка: Sofia Photo Agency

В България има проблем със сигурността на информацията. Това каза в предаването “Седмицата” на Дарик радио Цвета Маркова, председател на Държавната комисия по сигурност на информацията (ДКСИ). Тя добави, че през последните месеци е имало поводи, които са дали достатъчно основание да се помисли как действа не само Законът за защита на класифицираната информация, а и Наказателният кодекс, който предвижда прилагане на държавна репресия в случаите, в които административните наказания, предвидени в закона, не са дали резултат.

Маркова подчерта, че при определянето дали една информация трябва да се сметне за класифицирана, трябва да се изхожда от принципа, че класифицирана информация трябва да е тази информация, която застрашава националната сигурност и суверенитет. В тази връзка Цвета Маркова каза, че проблемът при изтичането на информация е най-вече в прекалено големия обем информация, която има гриф, без да има никакво основание по закон и според нея е важно този обем да бъде намален.

Председателят на Държавната комисия по сигурност на информацията добави още, че са били отказани около няколкостотин искания за достъп до класифицирана информация заради компрометиращи контакти на желаещите достъп. Трябва да се ограничи поне два пъти общият брой на хората, които имат достъп до тайна информация, категорична бе Цвета Маркова.