ЦВЕТА МАРКОВА
ЦВЕТА МАРКОВА / снимка: Sofia Photo Agency
Цвета Тодорова Маркова е председател на ДКСИ. Тя е родена на 20 февруари 1963 г. във Варна. Завършва средното си образование в IV Езикова гимназия с преподаване на френски език “Фредерик Жолио Кюри” във Варна. През 1990 г. придобива образователно-квалификационна степен “магистър” по специалността “Право” на СУ “Св. Климент Охридски”.

В периода април-ноември 1992 г. е младши съдия при Варненски окръжен съд, след което до 1996 г. е районен съдия при Варненски районен съд. От септември 1996 г. е заместник-председател на Варненски районен съд. През 1998 г. става окръжен съдия при Варненски окръжен съд, която длъжност заема до назначаването си на 8 ноември 2002 г. като председател на Държавната комисия по сигурността на информацията.

Специализира в Рим, Италия, през 1994 г. (ИДЛИ “Практически курс по развитие на правото”). През март 2000 г. специализира в Училището за магистрати в Париж, Франция (“Европейска конвенция за защита на човешките права”). През 1998 г. участва в проекта “Домашно насилие” на фондация “Отворено общество” в Будапеща. През 2000 г. участва в проектите “Женски човешки права – стъпка по стъпка” на фондация “Отворено общество” и “Правни стратегии за борба с домашното насилие” на “Български Джендър изследвания” и Асоциация “SOS – семейства в немилост”.

През 1998 г. работи за издаването на “Ръководство на съдебния заседател”, като е автор на глава трета - “Етика и поведение на съдебния заседател”. Има следните авторски публикации в месечен дайджест “Пазар и право” на ИК “Труд и право”: “Практически проблеми при провеждане общи събрания на длъжници с многобройни кредитори” (бр. 1/2002 г.), “Компетентност на съда за свикване на общо събрание на членовете на сдружения по ЗЮЛНЦ” (бр. 5/2002 г.), “Прекратяване и производство по несъстоятелност - хипотези” (бр. 11/2002 г.).

В периода 2000-2002 г. е съобучител по проект на Американската агенция за международно развитие за развитие на съдебната система “Обучение на обучаващи”. През 2001 г. е съобучител по темата “Несъстоятелност” в Центъра за обучение на магистрати. Представлява Република България в Консултативния съвет на съдиите към Съвета на Европа в периода 2001-2002 година. Магистър е по “Защита на националната сигурност” в Академията на МВР. Владее английски, френски и руски език.

Източник: www.dksi.bg