пленарна зала парламент
пленарна зала парламент / БГНЕС
Парламентът успя да събере кворум от първия път по новите правила за дистанционното участие на депутатите, които са под карантина.

Според решението, което бе взето в петък, народните представители, които са болни от коронавирус или са под карантина, могат да участват онлайн в заседанията на Народното събрание чрез видеоконферентна връзка.

Днес в пленарната зала се регистрираха 116 народни представители, а онлайн се включиха петима депутати от ГЕРБ - Митко Полихронов, Пламен Нунев, Анна Александрова, Александър Ненков и Младен Шишков. Така общият брой на регистрираните депутати стана 121.

Осъществяването на видеоконферентната връзка бе съпроводено и с технически проблеми, но в рамките на няколко минути участващите дистанционно депутати успяха да заявят присъствието си, макар и онлайн.

пленарна зала парламент
БГНЕС


БСП и ДПС отново не се регистрираха на старта на пленарното заседание. Припомняме, че именно заради липсата на кворум миналата сряда пленарното заседание пропадна.

Още на старта на заседанието управляващите и опозицията си размениха остри нападки. 

Проф. Георги Михайлов от БСП предложи изслушване на здравния министър във връзка с пандемията, но председателката на парламента обяви, че предложението не е по Правилника за работа на парламента.

Това предложение ядоса и шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. 

"Уважаеми колеги от БСП, вашата наглост е безмерна. Продължавате да саботирате дейността на Народното събрание, криете се из кулоарите и се явявате тук само когато ние успеем с усилия да осигурим кворум. Не ви ли е неудобно от колегите, които представяме от болничните стаи на кислородно лечение? Що за опозиция сте вие?! Явно партизанлъкът ви е останал дълбоко заложен в гените и сигурно се предава по кръвен път. Ситуацията е критична и ако сте отговорни, ще бъдете в залата. Ще правите предложения, които са в съответствие с правилника", отсече Дариткова.

пленарна зала парламент
БГНЕС


"На базата на кой член от правилника в петък приехте това решение, с което карате колеги от болницата да участват в заседанията? В петък заседанието е нелегитимно и вие го знаете много добре. При поименната проверка в зала присъстваха 118 народни представители", контрира червеният Георги Свиленски.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ пък направи връзка между болните му колеги и социалистите, които не спазвали мерките и горели маски. Той даде пример, че лидерката на социалистите Корнелия Нинова е дошла в парламента и направила изявление преди дни, а после я приели във ВМА.
 

пленарна зала парламент
БГНЕС