1643.15 на 100 хиляди достигна 14-дневната заболеваемост от COVID-19 в страната. Отклонението спрямо предходния ден е 41.06.

Единствено Кърджали остава в червената зона по разпространение на коронавируса. Останалите 27 региона са в тъмночервената зона с над 2500 на 100 хиляди заразени. 

НЦЗПБ

От днес още един регион от картата на здравните власти от днес е в червено. В новата зона преминава Регион 3, който обхваща Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково и Стара Загора.

coronavirus.bg

Картата на епидемичната обстановка разделя страната на пет региона, като във всеки от тях се следи развитието на пандемията. Сред един от факторите са определяне на етапа, в който се намира даден регион, е заетостта на интензивните легла за болни с COVID-19.

На нея се вижда, че първи, четвърти и пети регион са в Етап 3 и се очаква да останат в него и след пет дни. Втори регион е в Етап 2, но се очаква да премине в Етап 3, а трети регион също е в Етап 2.

Според новия План за справяне с COVID-19 именно заетостта на интензивните и леглата за лечение на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е сред факторите за налагане на противоепидемични мерки. Друг фактор, който здравните власти следят, е натовареността на здравната система на седмична база и 14-дневната заболеваемост от COVID-19.

Четирите етапа, по които ще се прилагат COVID мерките са разписани в Плана за справяне с COVID-19:  

Министерски съвет

Първи етап - Няма да се въвеждат допълнителни ограничения, но ще бъде засилен контролът по спазване на вече съществуващите противоепидемични мерки – носене на маски, осигуряване на физическа дистанция, зелен сертификат и тестване в училище. Предвижда се още разширяване на обхвата на обектите и дейностите, спрямо които са въведени COVID мерки и контрол върху спазването им. Преустановяват се и училищните екскурзии. 


Втори етап - Предвижда се наблюдение относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и при необходимост, след експертно обсъждане, ще бъдат предприети действия за промени. В образователната система ще се преустановят заниманията по интереси, с изключение на тези, в рамките на целодневната организация на обучението, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки.

Етап три - Публичните обекти ще работят до 22:00 часа с до 50% от своя капацитет, заедно с изискването за зелен сертификат. В училищата ще бъде въведена ротация за класовете от V до XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица, като тестването в клас ще продължи.

Етап четири -  Ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към обучение от разстояние в електронна среда, с изключение на учениците от първи до четвърти клас. Детските градини ще останат отворени.

Онлайн може да се следи и разпространението на COVID-19 в реално време. От динамичните карти с актуална статистика става ясно, че най-голям е броят на карантинираните в София град - 426.2 хиляди души, следвана от Пловдив със 185,1 хиляди души. 

coronavirus.bg


Най-малко са карантинираните заради коронавируса във Видин, Смолян и Търговище, където под карантина са съответно 25,3 хиляди, 28.2 хиляди и 30,2 хиляди души.