„За успокоение на родителите бих искала да кажа, че решението, което МОН взима, е на базата на оценка, дадена от експертен съвет от здравното министерство. В него са включени различни специалисти – педиатри, имунолози и инфекционисти. Това, което се предлага на родителите е нещо обмислено”, заяви в ефира на NOVA началникът на детското отделение в „Софиямед” доц. д-р Елена Георгиева.

Тя обаче посочи, че едно е да се дават предписания, а съвсем друго е те да бъдат спазвани. „Уважавам мнението на СЗО, която не препоръчва маски за малките деца, а съветва те да се носят само при определени условия от децата до 12 години”, допълни медикът. 

Установяването на дистанция по време на междучасие според д-р Георгиева е трудно изискване.

Трябва да се обърне сериозно внимание на родителите, категоричен е началникът на детското отделение в „Софиямед”. 

„Деца, които имат признаци на респираторни заболявания, не трябва да бъдат пускани на училище. Родителите е необходимо да предупредят класовете и в зародиш да се ограничи някакво възникване на зараза в училището”, посочи още д-р Георгиева. 

Специалистът посочи, че най-засегнати от COVID-19 са децата на възраст до 2 години. „При тях заболяването може да протече по-тежко и затова се осъществява по-интензивно наблюдение”, обясни д-р Георгиева.