/ БГНЕС
20 министри от кръга "Капитал" са били членове на кабинета на Борисов
Поне 20 от министрите в кабинетите на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов са представители на политико-олигархичния кръг на Прокопиев и "Капитал". Това заяви по БНТ Йордан Цонев в отговор на въпроса на водещия на "Панорама" за подозренията, че ДПС управлява с ГЕРБ.

Той изрази възмущението си, че това е ставало без този кръг да се е явявал на парламентарни избори и да е печелил доверието на избирателя.

Цонев стигна и по-далеч - разкри в студиото, че самото създаване на ГЕРБ е инженерингов проект на Иван Кръстев с участието на Иво Прокопиев.

Сегашното му прокси е формацията на Христо Иванов, заключи Цонев.


Цонев обясни коя част от протеста не подкрепя - хората на ДБ.

"Христо Иванов оглавява протеста срещу собствената си реформа", отсече политикът от ДПС, като напомни, че цялата съдебна реформа е по предложенията на самия Иванов, когато беше правосъден министър в кабинета на ГЕРБ.

"Преподаваш морал, изискваш морал, но самият ти от себе си не изискваш морал", каза Цонев по адрес на поведението на въпросния кръг.

Той определи като наглост определението, че ориентацията на ДПС била проруска.

"Ние сме най-сериозният лобист за НАТО и ЕС още от 1990 година. Ние бяхме твърдо от първия ден за това"

. „Имаше едно крило в ДПС, което направи опит да продаде партията на чужда държава. То беше ампутирано. Това ще се случи и с други, последвали примера на Местан", увери Цонев. И на тях ще им бъдат подрязани крилцата, предупреди депутатът от ДПС.

Депутатът от ДПС посочи, че резолюцията на Европарламента е изцяло пренасяне на предизборната борба от български на брюкселски терен.

Той бе категоричен, че въпросната резолюция е лошо написана и хвърля петно върху страната ни.

Евродепутатите на ДПС са се въздържали  най-вече заради смущаващия текст за признаването на незаконната у нас ОМО "Илинден" в резолюцията.

ДПС е най-близо до българския национален интерес, заяви Цонев в отговор на водещия защо евродепутатите на движението не са гласували "за" резолюцията, както останалите от тяхното либерално семейство в ЕП.

"За ДПС по-важен е докладът за върховенството на закона, а не резолюцията на ЕК", каза Йордан Цонев, като допълни, че в доклада има и критики, но е отчетено и направеното за върховенството на закона. "За нас е важно да направим разлика между двата документа. В 15-а точка на резолюцията са включени правата на гражданите. Там е включен целият фундамент на ДПС за правата и свободите. Затова нашите евродепутати се въздържаха, защото текстът е лошо съставен", поясни той.

"Вътре има текстове, които са неприемливи за политиката на ДПС и сме го казали ясно. Нашето сърце е най-близо до българския национален интерес. Ние сме едни от най-активните членове на световните либерали", обясни Йордан Цонев.