Цистерната-убиец летяла със 108 км/ч по магистрала „Хемус”
Цистерната-убиец летяла със 108 км/ч по магистрала „Хемус” / снимка: БГНЕС

Повдигнаха обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на румънския шофьор Мариян Билко. Според прокуратурата камионът му, който е превозвал олио, се е движил със 108 км/ч. Скоростта е била несъобразена с пътните условия и това е довело до катастрофата, в която загинаха двама, а други петима бяха ранени.

Предварителните заключения на разследващите сочат, че румънският ТИР е навлязъл в наклона към Яна със скорост от 120 км/ч и тя се е увеличила значително по време на спускането към столицата. Около два километра преди сблъсъка шофьорът е намалил скоростта, но се е движил достатъчно бързо, за да не успее да спре и се е врязъл в автомобилите, които са били в опашката на задръстването преди края на магистралата.

„Установено е от експертна справка, че се е движил със 108 км/ч. Максимално допустимата скорост в този участък от пътя е 130, но тази скорост, която е избрал, не е съобразена с характера и интензивността на движението”, съобщи Румяна Арнаудова, прокурор в Софийска градска прокуратура пред БНТ.

Пред разследващите Мариян Билко е обяснил, че не е заспивал зад волана. Оправдал се е, че слънчевата светлина пречила на видимостта му, въпреки че по време на катастрофата слънцето е зад, а не срещу него.

„Той не е възприел, въпреки пряката си видимост и отличните данни за това, че има колона от спрели автомобили. И въпреки, че има спирачен път, оказа се тази скорост не е била съобразена”, поясни Арнаудова.

Мариян Билко е арестуван и прокуратурата иска постоянното му задържане. Румънецът няма лична карта, легитимира се само с шофьорска книжка, на която не е отбелязан постоянният му адрес. По тази причина от държавното обвинение считат, че ако не е зад решетките, Билко може да се укрие. Разследването ще проверява допълнително тахо-записа за почивките и движението на камиона преди катастрофата. Засега не е установено и количеството олио, натоварено в цистерната, както и дали тя не е била претоварена, което също може да причина за затруднение при спирането.

„Това е обстоятелство, което ще бъде изяснявано в хода на разследването. Ще бъдат установени всички обстоятелства, които са довели до настъпване на този трагичен резултат”, изтъкна Румяна Арнаудова.

Двама души загинаха, а петима бяха ранени след тежкия пътен инцидент, станал вчера около 11.00 ч. в района на гара Яна на магистрала „Хемус”. Румънска цистерна помете по пътя два ТИР-а и четири леки коли.