ЦИК ще решава за повторно преброяване на бюлетините от евроизбора
ЦИК ще решава за повторно преброяване на бюлетините от евроизбора / снимкa: DarikNews
ЦИК решава за повторното преброяване на бюлетините от евроизбора
20269
ЦИК решава за повторното преброяване на бюлетините от евроизбора
  • ЦИК решава за повторното преброяване на бюлетините от евроизбора

Синята коалиция и партия „Лидер" внесоха в ЦИКЕП искания за повторно преброяване на бюлетините от изборите за ЕП. От ЦИК заявиха, че в закона няма процедура за повторно преброяване и комисията трябва да излезе с решение каква да бъде процедурата. В новата история на България няма случай на повторно преброяване на бюлетини.

Очаква се ЦИКЕП да излезе с решение по основателността на тези искания. Според говорителя на ЦИКЕП  Ралица Негенцова обаче решение за повторно преброяване не е в правомощията на ЦИКЕП. Срокът за обжалване на резултатите от изборите по закон е 14 дни след окончателното им обявяване, а те все още не са обявени, припомни тя.

2 570 000 души са участвали на изборите за европарламент, толкова са и бюлетините, които ще трябва повторно да се броят, ако ЦИКЕП вземе такова решение. От тях 410 000 или 16% са гласували с преференция. Избирателите са отбелязвали преимуществено водачите на листи. Само двама обаче са събрали над 15% преференции - това са Меглена Кунева, водач на листата на НДСВ - с 28,5%, и Надежда Михайлова, водач на листата на Синята коалиция, с 16,5%. От останалите Ивайло Калфин, водач на листата на Коалиция за България е получил 10,57%, Румяна Желева, която води листата на ГЕРБ е взела 10,4%, Димитър Стоянов на Атака - 9,79%.

Общо като партии най-много преференциален вот е събрала Синята коалиция - 25,96%, Коалиция за България - 19%, ГЕРБ и "Атака" с малко над 17%, и ДПС с 8,26%.