Централната избирателна комисия даде разрешение на МВР машините за гласуване за втория тур да бъдат транспортирани до областните центрове. Това се случи на заседание на ЦИК по-рано в петъчния следобед.

Екипите на МЕУ приключиха техническите проверки по машините за гласуване

Транспортирането на машините започна в 17:00 часа от склада за съхранение на устройствата в София по утвърден транспортен план.

Ден по-рано министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт по метрология (БИМ) и Българският институт за стандартизация (БИС) удостовериха съответствието на техническите устройства за машинно гласуване за балотажа на местните избори. Докладът за оценяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията на Изборния кодекс и техническата спецификация и решението за удостоверяване бяха изпратени в Централната избирателна комисия.

ЦИК: В 5900 секции в страната ще се гласува с машини на балотажа

В началото на седмицата Върховният административен съд постанови, че на втория тур на местните избори ще можем да гласуваме както с хартиени бюлетини, така и с машини.

Миналата неделя машинното гласуване беше отменено от ЦИК в последния момент заради съмнения, че може да има намеса в изборния процес. По-късно ВАС потвърди, че решението на комисията е било правилно.