/ БГНЕС
Към 16:00 ч. избирателната активност на територията на страната е 27.27%, като най-ниска е в Сливен - 21.99%, а най-висока е в 23 МИР София 34.59%, това съобщиха на брифинг от Централната избирателна комисия (ЦИК) на брифинг пред медиите. 

Изборният ден до момента протича спокойно и нормално.

"Проблемите с машините продължават - вече са над 80 тези, за които ЦИК е получила информация и е преустановено машинното гласуване. Гласува се само на хартия", посочи говорителят на ЦИК Росица Матева.

За част от машините проблемите са свързани с това, че отпечатва бяла бюлетина, без никакво съдържание, или с частично съдържание, от което не може да се разбере как е гласувал избирателят, заради което гласуването с тези машини се преустановява. 

"Дали сме указания още, когато има разпечатана празна бюлетина или отпечатана много къса бюлетина, върху която не е записано как е гласувал избирателят, да му се даде възможност да гласува само още един път. Някои избиратели просто не са изчакали да бъде указано на СИК как да действа. Иначе има такива указания от първия момент, в който дойде такъв сигнал преди обяд, още тогава сме дали такива указания", допълни тя. 

"Към 16:20 ч. жалбите са 2, сигналите са вече 67, които са обработени и доста от тях са свързани с това, че в доста СИК членовете на СИК не поставят печат на машинните бюлетини и се надявам, че чрез вас ще стане ясно, че не е нужно да има печат. Съгласно методическите указания на ЦИК дори да не е сложен печат върху машинната бюлетина, тя е действителна и следва да бъде броен гласът, който тя носи", посочи още Матева.