ЦИК обяви евродепутатите - Станишев в списъка, Пеевски е заменен
ЦИК обяви евродепутатите - Станишев в списъка, Пеевски е заменен / снимки: БГНЕС
ЦИК обяви евродепутатите - Станишев в списъка, Пеевски е заменен
72880
ЦИК обяви евродепутатите - Станишев в списъка, Пеевски е заменен
  • ЦИК обяви евродепутатите - Станишев в списъка, Пеевски е заменен

Централната избирателна комисия обяви официално имената на 17-те евродепутати, излъчени от България.

Място в Европейския парламент окончателно намират шестима кандидати от листата на ГЕРБ, по четирима от „Коалиция за България” и ДПС, двама от „България без цензура” и един от Реформаторския блок.

От ГЕРБ в Брюксел отиват Томислав Дончев, Андрей Ковачев, Мария Габриел, Владимир Уручев, Ева Паунова и Емил Радев. От левицата заминават Сергей Станишев, Илияна Йотова, Георги Пирински и прочулият се със скандалния номер 15 Момчил Неков.

От ДПС към Европейския парламент заминават Филиз Хюсменова, Неджми Али, Илхан Кючюк и Искра Михайлова. ОТ ЦИК съобщиха, че Делян Пеевски, който още в изборната нощ обяви намерението си да се откаже от мястото си в европарламента действително го е направил. В комисията вече са разгледали молбата му и с решение тя е била одобрена.

От „България без цензура” за Брюксел заминават Николай Бареков и Ангел Джамбазки. От Реформаторски блок ще пътува Светослав Малинов, който измести чрез преференциалното гласуване водачът на листата на Блока Меглена Кунева.

По отношение на казуса около Сергей Станишев говорителят на ЦИК Камелия Нейкова коментира, че мандатът на всеки един европейски депутат започва една седмица преди датата на първото заседание на Европейския парламент, което е насрочено за 1 юли.

До 23 юни Сергей Станишев има време да подаде заявление за напускане на парламента, обясни Нейкова.

Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева заяви, че се надява избраните от българските граждани представители да представят достойно страната ни в Европейския парламент.

ЦИК обяви евродепутатите  Станишев в списъка Пеевски е заменен
netinfo