Чужденци лъжат, че са ограбени на Черноморието
Чужденци лъжат, че са ограбени на Черноморието / Снимка: БГНЕС
Седем фалшиви сигнала за престъпления срещу чуждестранни туристи са разкрили от Варненската полиция в периода 1 май – 15 август. Общо подадените от пострадали чужденци сигнали са 142, като някои от тях са разкрити, а по други все още се работи, съобщи заместник-директорът на полицията във Варна комисар Димитър Димитров.

Разкритите фалшиви сигнали са постъпили предимно от скандинавци, сочи справката на полицията. В два от случаите чуждестранните туристи твърдели, че са били заплашвани с оръжие. Едно е постъпилото оплакване за мнимо изнасилване.

Руски гражданин подал фалшиво оплакване, че от касетата, която наел в трезора на хотела, е изчезнала голяма сума пари. Впоследствие бързо си признал, че искал да удължи престоя си с още една седмица за сметка на хотела и затова подал сигнала.

Мнимите кражби се инсценират с цел получаване на обезщетение за застраховани вещи. Между 1000 и 1500 евро е застрахователното обезщетение за открадната цифрова камера, което осигурява почивката на семейство чужденци у нас, коментира шефът на полицията в Бургас комисар Павлин Димитров.

Десетки са случаите в Бургаско, при които чужди граждани след употреба на алкохол инсценирали кражба. След намеса на полицията обикновено се оказва, че "изчезналите вещи" са или в хотелската стая, или в близки на “пострадалия”. В Бургаско са регистрирани два случая на мнимо изнасилване на скандинавки. При единия случай на „Слънчев бряг” шведка признала, че инсценирала изнасилване, за да отмъсти на приятеля си, с който предната вечер се скарали.

Джебчийските кражби само в южния курорт са над 270, което е нереално, смята шефът на Бургаската полиция. Варненските полицаи са хванали 14 чужди туристи като извършители на престъпления по северното Черноморие. В „Слънчев бряг” пък са разкрити два случая на кражба на мобилни телефони на български граждани, дело на шведски летовници.

Други новини от Варна