ЧСИ-тата събрали над 1 млрд. лв. за година
ЧСИ-тата събрали над 1 млрд. лв. за година / DarikNews.bg, архив

1.025 млрд. лв. са събрали частните съдебни изпълнители през 2015 г. Това сочи анализ на съсловната камара за дейността през миналата година.
Според анализа броят на делата на ЧСИ-тата намалява спрямо предходните години.

За 2015- та общо образуваните дела са 171 000, което по думите на председателя на камарата Георги Дичев е признак за излизане от кризата.

Ромите знаели как да не плащат дългове и данъци

По думите му към момента броят на делата на банките е намалял за сметка на производствата в полза на бизнеса и общините. Близо 120 млн. лв. са приходите за държавния бюджет от събраните от частни съдебни изпълнители вземания, посочиха от организацията.

Според Георги Дичев нивата на продажби на имоти от съдебни и изпълнители се запазват, като интересът все повече расте. Частните съдебни изпълнители срещат сериозни проблеми при уреждането на личните отношения между деца и родители, когато става дума за изпълнение на съдебно решение.

За задължение от 20 лева жена платила над 500 лева такси и разходи

В тази връзка те предлагат пакет от законодателни промени, които да позволят на съдебните изпълнители да са максимално ефективни в подобен тип дела и да се намалят вредите за едно дете в семейство на разведени родители.