Човешка грешка довела до взрива във ВМЗ-Сопот
Човешка грешка довела до взрива във ВМЗ-Сопот / DarikNews.bg, архив

Недостатъчно добре почистени повърхности от взривно вещество на пресформата, която се е сглобявала в момента, в който едно от гнездата се е взривило в цеха във ВМЗ-Сопот, е най-вероятната причина за възникване на инцидента. Това е констатацията на Инспекцията по труда-Пловдив за причините за взрива във ВМЗ-Сопот, обяви за Дарик директорът Атанас Чернаев. По думите му това означава, че не са спазени напълно вътрешните инструкции за почистване на тези пресформи от остатъци на взривно вещество. Има описани технологични инструкции, които не са спазени и в които са набелязани мерки за безопасност. Една от тези мерки е как точно да се почистват тези форми, за да не остават остатъци от взривно вещество, което при триене или натиск да предизвика взрив, обясни Атанас Чернаев.

Трима души пострадаха при взрив в поделение на ВМЗ-Сопот преди седмица. Инцидентът стана по време на работа. Според директора инж. Иван Стоенчев става въпрос за човешка грешка и неспазване на технологичната дисциплина. Ще търсим отговорност на всички длъжностни лица, които не са си свършили работата, каза Иван Стоенчев. Сега ще подходим човешки, защото има пострадали, а и колегите им, които работиха там по време на инцидента бяха силно стресирани, обясни той. По думите му отсега нататък ще се наблегне на дисциплината и този, който не изпълнява инструкциите, ще бъде отстраняван от работа.

Най-тежко пострадалият работник при взрива ще бъде изписан от пловдивската Университетска болница в началото на следващата седмица. 54-годишният Хюсеин Джемил Караали бе опериран и състоянието му вече е стабилно.

Все още не са готови назначените от полицията технически експертизи. Има образувано досъдебно производство за причиняване на ниска- и средна телесна повреда по случая. Това заяви директорът на пловдивската полиция старши комисар Тодор Чонов.

Други новини от Пловдив