Членовете на комисията единодушно отказали помилването на Йордан Опиц
Членовете на комисията единодушно отказали помилването на Йордан Опиц / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Членовете на комисията единодушно отказали помилването на Йордан Опиц
60193
Членовете на комисията единодушно отказали помилването на Йордан Опиц
  • Членовете на комисията единодушно отказали помилването на Йордан Опиц

Не може да бъде оказан натиск върху комисията по помилванията към президента, заяви в интервю за Дарик председателят на комисията Ива Пушкарова. Тя съобщи, че членовете на комисията са били единодушни в решението си, с което отказаха да помилват иконописеца Йордан Опиц.

14 са били постъпилите в президентството молби за неговото помилване, като само две от тях са били изпратени лично от Опиц.

"Случаят Опиц не се различава от останалите молби, които пристигат през годината. В тази молба има две групи мотиви, с които се търси помилване - едната е свързана с твърдение за влошено здравословно състояние, другата е свързана с твърдение за несправедливост на присъдата. Беше установено, че здравословното състояние не препятства изтърпяването на наказанието. Той се намира в общежитие от открит тип, където му е дадена възможност да рисува, намира се в относителна изолация от останалите осъдени. Помилването не позволява на президента да преразглежда и преоценява фактите, които съдът е оценил и въз основа на които е постановил присъдата", заяви Ива Пушкарова.

Тя коментира, че не може да разбере как един юридически казус би могъл да бъде използван в политически борби. Пушкарова подчерта, че натиск върху комисията по помилване не може да бъде оказван.

"Твърдението за самозащита е защитна версия, която провокира обществото да се раздели, като събуди естествения стремеж на всеки гражданин към правна и житейска сигурност. При Опиц обаче се получава един парадокс - ние искаме ревизия на една съдебна присъда, не защото не сме доволни от нея, а защото не сме доволни от функционирането на държавата", каза още Пушкарова.