Членове на „Свободен народ” са категорични, че ще регистрират партията
Членове на „Свободен народ” са категорични, че ще регистрират партията / снимка: БГНЕС
Членове на „Свободен народ” са категорични, че ще регистрират партията
60144
Членове на „Свободен народ” са категорични, че ще регистрират партията
  • Членове на „Свободен народ” са категорични, че ще регистрират партията

Членовете на партия „Свободен народ" се зарекоха, че няма какво да им попречи, за да получат регистрация. Преди дни Софийският градски съд отказа на партията с мотива, че между публикуването на подписката за набиране на членове и провеждането на същинското Учредително събрание е минал само един ден, което е твърде малък период от време за събирането на нужния брой привърженици. Съпредседателят на „Свободен народ" Теодор Дечев обяви, че жалбата срещу това решение вече е внесена във Върховния касационен съд.

Теодор Дечев беше категоричен, че „Свободен народ" ще бъде регистрирана, тъй като по думите му било често срещано явление първоинстанционният съд да отказва на партиите: „Аз се сещам само за една партия, която е поискала регистрация, било й е отказано и не е успяла да се регистрира. Това е „Народното движение Ку-ку" през 1994 г., когато лично главният прокурор Иван Татарчев се ангажира с недопускането му на изборите. Няма техническа пречка да се борим до последния момент за своята регистрация. Който иска, той в крайна сметка влиза в политическия живот. Дълбокото ни убеждение е, че и от правна, и от техническа гледна точка няма земна сила, която да ни спре".

„Свободен народ" отрекоха, че имат нещо общо с основния подсъдим по делото „Октопод" Алексей Петров, който според тях нямал амбицията да е на политическата сцена. Отправени бяха и сериозни критики към властта, а в тях най-упорито се включи Цончо Колев, който гневно заяви, че премиерът Бойко Борисов се страхува от младите хора и от демокрацията. От партията обясниха, че ще търсят подкрепа и от американския посланик Марси Рийс.