Чистят Дунав от нефтения разлив
Чистят Дунав от нефтения разлив / netinfo

Почистването от опасните отпадъци от нефтения разлив на Дунав ще бъде извършено от лицензирана фирма чрез използване на био-агенти. До два дни ще бъде открита процедура за избор на изпълнител по Закона за обществените поръчки. Ориентировъчната цена за почистването е около 360 хил. лв.

Почистването на Дунавския бряг ще се финансира от ведомството на Емел Етем.

След нефтения разлив по Дунав от 2-4 октомври, с отпадъците от замърсяването е засегната площ от около 40 дка по бреговата ивица от км 800 до км 845 между селата Куделин и Сланотрън.

Община Лом вече е получила 500 килограма специални био-препарати за разграждане на мазутни петна от Министерството на околната среда и водите, съобщиха от местната администрация.

10 дни след преминаването на мазутния разлив в ломския участък на реката не е констатирана повишена смъртност на животни и птици в района, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана.

Ежедневните изследвания на питейната вода в Лом, която се добива от дълбоки сондажи по брега на Дунав край село Добри дол, не са установили замърсяване.

Все още остава в сила забраната за водопой на животни от Дунав, за напояване на градини и ниви от реката и за ползването на водите й за промишлени и битови нужди. Тя ще бъде вдигната след почистването на бреговата ивица от петролните продукти.