Снимка:
Снимка: / БГНЕС
Чистачките на летище София отново протестират
92305
Чистачките на летище София отново протестират
  • Чистачките на летище София отново протестират

Чистачките на летище София отново протестират. Този път срещу бъдещата концесия на аеропорта. По думите им концесията е неизгодна за държавата и освен това не гарантира на служителите, че ще запазят работните си места при същите условия. В момента чистото възнаграждение на една чистачка е 1123 лв месечно. От ръководството на летището обясниха, че концесията не означава загуба на работните места и уточниха, че точно към отдела по почистване постъпват най-много жалби и сигнали за несвършена работа.

Подновяват процедурата за концесия на Летище София

Чистачките на летище София организираха протест срещу концесията на Летище София. Причината, от една страна е, че според тях държавата ще е на загуба от концесията. Другото опасение, което почистващия персонал изрази пред Бтв е, че служителите може да не запазят работните си места при същите условия.
 
"В цялата концесионна процедура, която е отпусната в Министерството на транспорта, единственото, което пише за работниците на Летище София, е, че ги прехвърлят по член 123А от Кодекса на труда. Няма никаква задължителна програма за трудовата заетост на тези хора, няма никаква яснота какво ще се случи с хората, които работят. Пише в самата процедура, че концесионерът има право да отпуска различни дейности на подизпълнители. Какво ще се случи с тези хора?"
 
От управата на летище София уточниха, че концесията не означава задължително загуба на работни места или промяна на трудовите условия. Председателят на борда на директорите на летището Веселин Пейков обаче е категоричен, че за сектор Чистота постъпват най-много сигнали от пътници и има най-много проблеми.

Синдикатите на Летище София са против отдаването му на концесия

"За миналата година имаме 81 жалби от чистотата и най-много жалби има за чистотата. Господин Миленчев е началник отдел "Терминали". Те са пряко подчинени на него. Той може директно да ви разкаже какво се случва и колко трудно е да се поддържа чистотата на свата терминала, особено лятото, когато всички изведнъж се разболяват и на терминал има по три чистачки. На днешния ден трябваше да има 12 чистачки, от които в момента има само 7. Останалите са в отпуска - 2 са в отпуска и 3 са в болнични. Единият от хората, които протестираха пред Президентството се води в болничен.
Независимо от концесията правата и условията на труд на служителите ще бъдат запазени поне за известно време, защото са гарантирани от колективния трудов договор.
"Чистата работна заплата на един служител по чистотата е 1128лв. Летище София като общо плаща издръжка на една чистачка 1639лв. средно. Тези облаги, които ги има, ги няма никъде другаде и някой се притеснява да не си загуби облагите".

Това не е първият протест на чистачките на летище София. Преди година те се обявиха против сключването на договор с външна фирма за почистване. Заради него чистачките трябваше или да напуснат или да започнат работа в частната фирма, но при значително по-ниски заплати. Тогава, след телефонен разговор с една от чистачките, бившият премиер Бойко Борисов прекрати вече сключената обществена поръчка, а за благодарност получи метла с трибагреник, с която да измете всички корупционни сделки, които петнят името му и цялата държава. А служителите от отдел Чистота на летището отпразнуваха събитието с банкет с DJ.