Четвърт София с психични разстройства
Четвърт София с психични разстройства / netinfo
25% от населението на София има психични заболявания, които водят до трайно намалена или загубена работоспособност. Около 6000 са столичаните с диагноза шизофрения, а 25 000 имат някаква степен на умствена изостаналост. Това пише в общинска Стратегия за психичното здраве, която предвижда създаване на центрове за кризисна интервенция на психично болни в някои от бившите поликлиники.

В стратегията се подчертава, че пет от десетте водещи причини за загуба на работоспособност са психични разстройства, сред които депресия, шизофрения, биполярно разстройство, алкохолна зависимост. Една четвърт от населението на столицата страда от психологични и неврологични заболявания. Едва 13 на сто от хората с психологични разстройства имат работа, пише в стратегията въз основа на изследване от 2005 г. на Статистическия институт.

В документа е записано още, че 5% от столичани над 65-годишна възраст страдат от болестта на Алцхаймер. Психологичните заболявания водят до самоубийства, като на всеки 100 000 души 64 са посягали на живота си. На фона на всички тревожни цифри София може да се похвали само с достатъчен брой психиатри, но с нищо повече в извън болничната помощ за психично засегнатите, акцентира общинският документ.

Сред ангажиментите на Столичната община, записани в Стратегията, са още промоция и превенция на психичното здраве при рисковите групи, непрекъснатост на грижите за болните, спазване на човешките им права и защита от дискриминация, рехабилитация, професионална преквалификация за лицата с тежки психични проблеми, борба с обществените стереотипи.

Заложено е още създаване на Изпълнителен съвет към Столична община от девет души (по равно от общината, неправителствения сектор и независими експерти) по въпросите на психичното здраве и на фонд към Столичния общински съвет за финансиране на различни програми за психично здраве.