Досега четирима евродепутати са обявили намерението си да се кандидатират за председател на Европейския парламент. Това са Роберта Мецола (ЕНП, Малта), за която се очаква да бъде победител в гласуването; както и Алис Кунке (Зелени, Швеция), Косма Злотовски (ЕКР, Полша) и Сира Рего (Левите, Испания).

Почина председателят на Европейския парламент Давид Сасоли

Крайният срок за предлагане на кандидати за първото гласуване изтича в 18.00 ч. днес българско време.

Европейският парламент ще почете в понеделник вечер паметта на своя председател Давид Сасоли, който почина преди седмица. Във възпоменанието за Сасоли в Страсбург се очаква да участват председателите на Европейския съвет, на Европейската комисия и на Съвета на ЕС.

Гласуването на новото ръководство започва във вторник и ще продължи в сряда. Председателят на ЕП се избира с абсолютно мнозинство (50 на сто плюс един) от действителните гласове, подадени с тайно гласуване. Гласуването за пръв път ще бъде от разстояние, заради пандемията, се отбелязва в съобщение на ЕП.

Траур в Европейските институции: Знамената са свалени наполовина в памет на Давид Сасоли (СНИМКИ)

Резултатът от първото гласуване ще бъде обявен в 12.00 ч. във вторник. Ако няма избран кандидат, същите или други претенденти могат да участват в следващите гласувания. Ако и на третото гласуване не бъде избран председател, двамата кандидати с най-много гласове ще участват в четвърто и последно гласуване.

Всички изборни длъжности в ЕП (председател, заместник-председатели, квестори, председатели и заместник-председатели на комисии и делегации) се подновяват на всеки две години и половина - в началото и по средата на петгодишния мандат на евродепутатите.
 
БТА