/ ThinkStock/Getty Images
Пирогов: Три жени, ранени в катастрофата край Своге, още са с опасност за живота
98620
Пирогов: Три жени, ранени в катастрофата край Своге, още са с опасност за живота
  • Пирогов: Три жени, ранени в катастрофата край Своге, още са с опасност за живота
Все още има опасност за живота на четири жени, пострадали при катастрофата край Своге в събота. 17 души загинаха, след като автобусът, с който били на екскурзия се преобърна в дере. Над 20 души пострадаха, някои от които тежко. 15 души бяха настанени за лечение в столични болници. През уикенда прокуратурата привлече като обвиняем шофьора на автобуса за причиняване на смърт и телесни повреди на хората по непредпазливост. Разследването за причините за трагедията продължава.

Три жени от лекуващите се в "Пирогов" пострадали при трагичния инцидент с автобус край Своге в събота остават с опасност за живота. Това информира на брифинг директорът на болницата проф. Асен Балтов. Той допълни, че оперативни интервенции на сериозно пострадалите няма да бъдат извършвани, преди те да се стабилизират. От думите на Балтов стана ясно още, че за изписване на някой от по-леко ранените ще може да се говори чак след седмица. Общо шестима пострадали са настанени в лечебното заведение.
 
Световрачене се сбогува с четири от жертвите на катастрофата край Своге

"Най-тежко пострадалите са три жени, които са с тежки гръдни контузии и травми, на апаратна вентилация, с опасност да живота", каза Балтов. Той обясни, че засега не се предприемат никакви оперативни интервенции. "Първо трябва да бъдат стабилизирани, да бъде преодоляна гръдната травма, след което, естествено, предстоят оперативни интервенции, но те сега не са на дневен ред. Когато - може би след около пет-шест дни - се стабилизира гръдната травма, тогава можем да говорим", допълни той.

Привлякоха като обвиняем шофьора на преобърналия се автобус край Своге

"Никой не бърза да изписва такива случаи, защото знаете, че механизмът на травмата е много тежък, това са 20 метра височина, най-вероятно автобусът се е търкалял и ефектът на това нещо се очаква да бъде... Може би в следващите десет дни има скрити неща, които тепърва могат да излязат. Както се оказа с тези две жени, които имат леки гръдни контузии, в първия момент те се чувстваха добре, но постепенно се вижда, че има проблем с гръдните контузии", каза Балтов.  

Трима души - мъж и две жени, пострадали в катастрофата край Своге, все още са в реанимацията на столичната болница "Св. Анна". Все още с опасност за живота е най-тежко пострадалата жена на 52 години, съобщават от лечебното заведение. Други трима пострадали при инцидента са стабилизирани и лечението им продължава в Клиника по хирургия и Клиника по ортопедия и травматология на болницата.

Няма опасност за живота на двамата пострадали при трагичната катастрофа, които се лекуват във Военномедицинската академия. 62-годишната жена вече е преместена в Клиниката по гръдна хирургия на болницата, а състоянието ѝ е стабилно. 30-годишният мъж остава в реанимацията, отново в стабилно състояние. В следващите дни му предстоят серия от операции, информираха от лечебното заведение.