Четирима от Маласпина Касъл поискаха по-големи обезщетения
Четирима от Маласпина Касъл поискаха по-големи обезщетения / cнимкa: DarikNews, Юлиана Николова
Четирима от "Маласпина Касъл" поискаха по-големи обезщетения
20048
Четирима от "Маласпина Касъл" поискаха по-големи обезщетения
  • Четирима от "Маласпина Касъл" поискаха по-големи обезщетения

Четирима моряци от екипажа на "Маласпина Касъл", отвлеченият и по-късно освободен от сомалийските пирати кораб, предявяват претенции към компанията-собственик B-Navi. Това призна в интервю за Дарик Варна боцманът Красимир Кънчев. Той, заедно с рулевият Андрей Андреев и моряците Владимир Ангелов и Иван Иванов са недоволни от размера на обезщетението, което са получили от корабособственика.

„Прекарахме 33 дни като заложници при изпълнение на служебните си задължения. За това получихме като обезщетение по една базова заплата, отбелязано в договорите като "военен риск". Полученото обаче е различно за всеки", коментира боцманът на "Маласпина Касъл".

„Плащането на няколкостотин долара не може да компенсира преживяното", заяви адвокатът на недоволните моряци Христо Раев. Според него подобни отношения трябва да бъдат регламентирани и да залегнат в трудовите договори на моряците.

Недоволните моряци са се свързали с адвокат още от борда на кораба, докато са били в Индийския океан. В четвъртък адвокат Раев ще лети за Рим, където ще преговаря с ръководството на италианската фирма "B-Navi Ship Management". "Ако не се успеем да се споразумеем, възможно е да се стигне и до съд", посочи Кънчев.

Пред Дарик капитан Цветан Гъдев, представител на "B-Navi Ship Management" за България, разкри, че по-късно днес ще информира ръководството на италианската фирма. "Нямам представа как ще реагират. Факт е, че по времето, в което "Маласпина Касъл", беше в плен, фирмата не стоя със скръстени ръце и направи всичко възможно за освобождаването на кораба", бе коментарът на капитан Гъдев.