Четирима души са обвинени за взрива в Горни Лом
Четирима души са обвинени за взрива в Горни Лом / БГНЕС, архив
Четирима души са обвинени за взрива в Горни Лом
85615
Четирима души са обвинени за взрива в Горни Лом
Четирима души са обвинени за взрива в Горни Лом
Четирима души са обвинени за взрива в Горни Лом
  • Четирима души са обвинени за взрива в Горни Лом
  • Четирима души са обвинени за взрива в Горни Лом
  • Четирима души са обвинени за взрива в Горни Лом

Година и половина след взрива в бившия военен завод в с. Горни Лом прокуратурата повдигна обвинение на четирима души. Сред тях е собственикът на фирма "Видекс" проф. Валери Митков, чийто син загина при взрива, както и бившият шеф на служба КОС-МВР Божидар Василев. Разследващите са изключили всички версии за умишлено причиняване на фаталната експлозия, която уби 13 души.

В рамките на година и половина заплетеното разследване по случая е установило категорично, че взривът, който почерни видинското село Горни Лом, е в резултат на системни нарушения в работата по обезвреждане на мини в завода.

Следствени експерименти с контролирани взривове за разследване на трагедията в Горни Лом

Следователите са изключили всякакви версии, които говорят за умисъл в основата на инцидента. Събраните материали по делото тежат над 160 тона, а експертизите, назначени по време на разследването са 120. Най-съществената от тях е взривно-техническата, обясни директорът на Националната следствена служба Евгени Диков.

"На базата на всички тези експертизи, експертите дадоха своето становище. Нарушени са още в самото начало редица разпоредби, наредби на Министерския съвет, на МВР, на Министерството на отбраната и куп други заповеди. всяка една от които има пряка причинна връзка към настъпилия инцидент", заяви Диков.

Прокуратурата е обвинила за трагичния инцидент трима души освен собственика на фирма "Видекс" Валери Митков. Това са Палма Иванова - експерт по безопасност на труда в завод "Миджур", Ивелина Бахчеванова - действащ служител в Министерството на икономиката, която в момента е в отпуск по майчинство и дългогодишния шеф на дирекция КОС-МВР Божидар Василев, който вече е пенсионер.

Какво се случва в Горни Лом година след смъртоносния взрив?

"В един общодържавен мащаб трябва да се направи нещо затова не просто "Миджур", а и Петолъчката, "Арсенал", ВМЗ, Челопечене да не се повтаря. Защото ние периодично имаме такива събития. Търговията с вноса, износа и всичко друго  с такива вещества не е търговия с хранителни стоки, захарни изделия и всичко друго", коментира главният прокурор Сотир Цацаров.

От прокуратурата са направили няколко препоръки към Министерството на икономиката и Министерския съвет и Министерството на отбраната по отношение на повишаване на сигурността и контрола при този вид дейност.

Сотир Цацаров обаче предупреди, че ако не се вземат адекватни мерки, трагичният случай в Горни Лом няма да е последният. От прокуратурата възнамеряват да внесат делото в съда до месец.