Четири версии за изчезването на Петко Сертов
Четири версии за изчезването на Петко Сертов / снимка: БГНЕС, архив

Отвличане, нещастен случай, самоубийство или напускане на семейството по лични причини. Това са четирите версии, по които работи полицията за изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, пише "Труд".

Четвърти ден МВР издирва 58-годишния експерт по сигурността, без да стигне до следа. Сертов излязъл от дома си привечер в петък, като оставил и двата си мобилни телефона. Смята се, че не е искал да се знае къде отива. За последно Сертов бил видян да отпътува с „Фолксваген Голф". В последната му имуществена декларация отпреди година пише, че има семейно "Рено Клио".

„Единственото, което можем да съобщим на този етап, е, че от събота преди обед по молба на съпругата му Петко Сертов е обявен за национално издирване", каза вътрешният министър Веселин Вучков вчера. Той допълни само, че до ден-два в МВР ще има повече яснота "накъде отиват нещата".

Веднага след сигнала на Емилия Сертова са били уведомени всички институции, сред които прокуратура, ДАНС и други служби. Издирвачите проверили и почти всички болници в София и околностите, за да се уверят, че Сертов не е потърсил там медицинска помощ.

Екипи на МВР отишли и до къщата на Сертов в Копривщица. През почивните дни понякога той обичал да пътува сам до градчето. Ченгетата преглеждали и районите около опасни участъци по пътя между София и Копривщица, тъй като една от основните версии е, че Сертов е катастрофирал заради внезапен здравословен проблем по време на шофиране.

През февруари 2011 г. двуетажната къща на Сертови в Копривщица бе опожарена от неизвестни лица. Възможно е бившият шеф на ДАНС да е бил заплашван или изнудван, но той да е скрил от полицията.

Повече от година и половина Сертов не е на държавна служба. Пенсионер е, включвал се е като експерт по международни проекти по сигурността. Приятел заявил, че миналата седмица го е чул да си резервира по телефона хотел за уикенда. Видяло му се странно, защото съпругата Емилия Сертова има туроператорска агенция.

Приятели на Петко Сертов бяха в шок от вестта за изчезването му. Повечето от тях съобщиха, че в последно време бившият шеф на ДАНС изглеждал разсеян. Въпреки това не споделял да има проблеми.

Близък на Сертов обяснил, че се чул с него преди дни. Звучал бодро. Разбрали да се видят тази седмица. Друг приятел изрази учудване, че не е казал на жена си къде отива. Не било присъщо за него.