Четири портала за спешна помощ ще има в София
Четири портала за спешна помощ ще има в София / netinfo
„Бърза помощ” в София ще се децентрализира и ще се раздели на четири автономни спешни портала. Това стана ясно след днешната среща между кмета на София Бойко Борисов и заместник-министъра на здравеопазването д-р Матей Матеев, съобщиха от Столична община.

За целта ще бъде създадена работна група между експерти на Столична община и Министерството на здравеопазването, която ще изготви общ проект за кандидатстване по Регионална програма „Здравеопазване”.

Четирите спешни портала ще бъдат Пирогов, ИСУЛ, Окръжна болница и Пета градска болница, която е общинска. Целта на разделянето, за което Бойко Борисов и министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски ще подпишат споразумение, е да се съкрати времето на пътуване на линейките до мястото на получаване на сигнала.

Независимо от дислоцирането, „Бърза помощ” ще има един централен диспечерски пункт, който ще препраща сигналите до четирите автономни спешни портала. Столична община и Министерството на здравеопазването ще кандидатстват по Регионална програма „Здравеопазване” за средства за оборудване на центровете и линейките.