Четири общини се обявиха против разтоварването на петрол в морето
Четири общини се обявиха против разтоварването на петрол в морето / снимка: БГНЕС

Четири черноморски общини се обявиха против разтоварването на петрол в морето на така наречената буйова система. Декларация за това бе връчена по време на обсъждането на проекта тази вечер в Бургас. Позицията, подписана от общинските ръководства в Бургас, Созопол, Поморие и Несебър, прочете и предостави заместник-кметът на областния град Евелина Василева на представителя на компанията, ангажирана с изграждането на съоръжението, Пламен Русев.

Половин час преди обсъждането на проекта пред сградата на хотел "Мираж" се събраха на митинг повече от 200 души от Поморие, Несебър, Черноморец, Созопол и Бургас. Част от тях прехвърлиха протеста и плакатите си в залата. Разясненията на проекта по петролопровода бяха прекъснати от многобройни емоционални  изказвания от страна на присъстващите.

Пламен Русев получи декларации и от екологични организации. В почти всички тях се настоява за независима експертна оценка в икономически, екологичен аспект и оценка на риска.

Русев обясни, че компанията, която ще изгражда съоръжението, не може  да изготви такава оценка, тъй като тя няма да е независима. Това трябвало да се инициира от държавата, местната власт или екологични организации и вероятно да се търси финансиране по европроекти.

По предварителен план пробните пускове на петролопровода са предвидени за началото на 2013-та година.