Четин Казак: Има време да се прегласува текстът за 8% праг за коалиции
Четин Казак: Има време да се прегласува текстът за 8% праг за коалиции / Sofia Photo Agency
Четин Казак: Има време да се прегласува текстът за 8% праг за коалиции
18863
Четин Казак: Има време да се прегласува текстът за 8% праг за коалиции
  • Четин Казак: Има време да се прегласува текстът за 8% праг за коалиции

Няма сделка между ДПС и нейните коалиционни партньори от БСП и НДСВ за въвеждането на мажоритарен вот срещу вдигането на прага за коалиции – това заяви в предаването „Денят” депутатът от ДПС Четин Казак. По думите му има технологично време да се прегласува текстът в закона, който слага праг от 8 процента на коалициите, за да влязат в парламента, ако президентът Георги Първанов наложи вето.

 

Парламентът днес не реши въпросът какво се случва, ако независим депутат, който е избран мажоритарно, стане министър или му се случи нещо и не може да изпълнява своите задължения по закон. Четин Казак обясни: „Доколкото съм запознат, остава досега действащият текст, който гласи, че в подобна хипотеза мястото на този независим кандидат остава празно до края на мандата на Народното събрание. Това е хипотеза, която е действала и до момента, така че ние сме направили нещо ново. Това е едно много голямо изключение, което е специално за независимите. Досега подобна хипотеза не се е реализирала.”

 

Илия Божинов от „Българска левица” контрира: „Имаме голям проблем, защото, ако вие обяснявате, че законът допуска народните представители да са 240, то това е в пряко противоречие с нея. Те трябва по конституция да са 240”.