Чешкият президент представя новата си книга в България
Чешкият президент представя новата си книга в България / netinfo

На двудневно работно посещение у нас пристига президентът на Чешката Република Вацлав Клаус. На специална пресконференция в София той ще представи книгата си „Синя, а не зелена планета".

Основният въпрос, който чешкият президент задава в нея, е дали огромното внимание на света към опазването на околната среда не е нова форма на робство, която всички ние доброволно приемаме. Точно преди година, при официалното представяне на немския превод на най-новата си книга, Вацлав Клаус заяви, че движението срещу глобалното затопляне се е превърнало в нова идеология, която заплашва да подкопае свободата и световния икономически и социален ред. Според него движението срещу климатичните промени не е базирано на науката, а теориите, че хората са виновни за глобалното затопляне, не могат да бъдат доказани.

Освен с нестандартните си тези за опазването на околната среда, Вацлав Клаус е известен и със своя евроскептицизъм. В средата на юни тази година, когато ирландците отхвърлиха новия конституционен договор на Европейския съюз, той заяви, че проектът за Лисабонския договор е свършен и ратификацията му не може да продължи. „Това е победа на свободата и разума над изкуствените елитарни проекти и европейската бюрокрация", коментира тогава чешкият президент. Отношението на Вацлав Клаус към Лисабонския договор стана причина за дипломатически гаф, който прекъсна визитата му в Ирландия през ноември. В края на миналия месец Клаус се обяви и за създаването на дясна евроскептична партия.

Книгата „Синя, а не зелена планета" е издадена на чешки през май миналата година, а на български тя излиза непосредствено преди Чехия да поеме председателството на ЕС от 1 януари 2009 година. Вацлав Клаус вече отказа знамето на Евросъюза да бъде издигнато пред президентството в Прага по време на чешкото председателство на Съюза. Мотивът за този отказ бе, че страната му не е провинция на ЕС.