Чаушев си харесва много името Бисер
Чаушев си харесва много името Бисер / снимка: Sofia Photo Agency
След като се завърна от двуседмична обиколка в Африка Чаушев, заяви пред Дарик, че съвестта му е чиста и ако бъде помолен да подаде оставката си, ще се оттегли веднага. До скандала със заместник външния министър се стигна след като стана ясно, че той ползва две имена и по името Петър Чаушев участва като акционер или член на управителния съвет в четири търговски дружества.

След като Чаушев успя да се скрие от чакащите го журналисти на летище София, той изненадващо се появи в сградата на Народното събрание. В коментар по скандала той обяви, че името Бисер най му харесва за име, с което да се представя в обществото.

Ето какво още каза Феим Чаушев в Народното събрание:

Оставете ме с тези неща. Изберете ми някое име вие щом на мен са ми много. Следващата седмица ще ви извикам и ще ви обясня каквито и въпроси да имате.

Смятате ли да подадете оставка?

Оставете тези неща, аз току-що се връщам от чужбина и съм доста изморен.

Пред Дарик Чаушев заяви, че е от 1992 година притежава документ, че Петър и Феим са имена на едно и също лице. На въпрос защо е позволил цели 16 години документите му да останат неизрядни той отговори, че това е станало по семейни причини. „Съвестта ми е чиста! Ако ме помолят да подам оставка – ще се оттегля веднага, тъй като не съм се оженил за работата си”, коментира още Чаушев.

„Името Бисер много ми харесва", това заяви заместник-министърът на външните работи Феим Чаушев на въпрос с кое име иска да се представя в обществото. Пред журналисти в парламента Чаушев каза, че няма да коментира в детайли сега твърденията за двойната му самоличност, защото се връща от чужбина и е доста изморен и декларира готовност да направи това следващата седмица. Бисер е агентурно име на Феим (Петър) Чаушев. "Вие преценете дали това е кампания срещу мен", заключи той.

Скандалът избухна, когато стана ясно, че заместник-министърът на външните работи ползва две имена – Феим и Петър. Проверка в АПИС показва, че под името Петър Чаушев заместник-министърът на външните работи участва като акционер или като член на управителния съвет в четири търговски дружества – АСПО СТАР ООД, ВИЛФРИД ОЙЛЕР-София ООД, Дюни АД и ИМОБИЛИЕН ФЕРВАЛТЕНГСГЕЗЕЛШАФТ ООД. Още по време на обиколката си из Африка Чаушев обясни, че тези фирми не са действащи.