Частните детски градини и училища ще получават държавна субсидия
Частните детски градини и училища ще получават държавна субсидия / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Частните детски градини и училища ще получават държавна субсидия
61178
Частните детски градини и училища ще получават държавна субсидия
  • Частните детски градини и училища ще получават държавна субсидия

Държавата ще може да субсидира частните детски градини и училища. Това реши парламентът като прие текстове от промените в Закона за предучилищното и училищното образование. Предвижда се държавата да финансира само задължителното предучилищно образование в частните детски градини и частните училища, но не и допълнителните услуги, предоставяни в заведенията.

Сега задължителното образование започва от 5-годишна възраст. От 2016 г.  задължителната забавачка ще започва от годината, в която детето навършва 4 години. 

„Българското дете трябва да получи пари за своето образование. Коя ще бъде институцията училище - общинско, държавно или частна, което то ще избере, е избор на неговите родители”, заяви от трибуната в парламента Катя Чалъкова от ГЕРБ.

От опозицията се обявиха против идеята, защото има много места в страната, които не предлагат частни учебни заведения, а на практика хората там ще плащат за частно образование на други места в страната.

„Питайте българския народ съгласен ли е с данъците, които плаща, да поема образованието и на изключително богатите деца, които не винаги са най-умните. Аз не съм съгласна с моите данъци да се плаща образованието на деца на хора, чийто месечен доход или вечерята им в един ресторант е 1000 евро”, контрира Ваня Добрева от левицата.

Въпреки критиките управляващите потвърдиха решението си и приеха частните детски градини и училища да имат право на държавна субсидия.

„Ние не можем да зачертаем частната инициатива в образованието. Защо да го правим”, обърна се Веселин Методиев от Синята коалиция.