Частни охранители носят лекарства на баби и дядовци
Частни охранители носят лекарства на баби и дядовци / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Частни охранители снабдяват с лекарства възрастните хора в Община Съединение, където има само две аптеки. Веднъж месечно хората могат да бъдат откарани в болница с издадено направление от лични лекар или да поискат изписаните им по рецепта лекарства, уточни пред Дарик кметът Георги Руменов.

Социалната дейност на охранителите е насочена към самотните пенсионери и обхваща над 280 домакинства в местните селата. Извършва се от края на 2012-та година и за целта има сключен договор с охранителна фирма.

В къщите на абонатите е монтирана сигнално-охранителна техника и дежурните патрули могат да се отзоват на място, ако телефонната слушалка остане отворена за повече от 20 секунди. Освен това има монтирани видеокамери да следят потока от автомобили в малките населени места. Месечната такса е 9 лв.

Според кмета битовата престъпност и взломните кражби в района са намалели значително. "При нас няма жандармерия, взели сме превантивни мерки за сигурността и спокойствието за възрастните хора", каза Руменов. „Тези, които са от другата страна на бариерата да си мислят как да действат и дали изобщо да действат", допълни кметът на Съединение.

„Хората са доволни, защото охранителите изпълняват и социални услуги", каза кметицата на село Драгомир Даниела Русева. Тя заяви, че има две-три патрулни коли, които минават непрекъснато през селото и вече няма масови кражби на старо желязо и медни прибори, каза Русева.

Други новини от Пловдив