Частни фирми ще помагат безвъзмездно на пострадалите в Дивотино след труса
Частни фирми ще помагат безвъзмездно на пострадалите в Дивотино след труса / Sofia Photo Agency, архив
Частни фирми ще помагат безвъзмездно на пострадалите в Дивотино след труса
53812
Частни фирми ще помагат безвъзмездно на пострадалите в Дивотино след труса
  • Частни фирми ще помагат безвъзмездно на пострадалите в Дивотино след труса

Фирми ще събарят безвъзмездно най-пострадалите къщи при земетресението в пернишкото село Дивотино. Това каза при посещението си в селото вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Заедно с еврокомисаря за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева и социалния министър Тотю Младенов той обиколи пострадалите от трусовете на 22 май села Дивотино и Мещица.

Осем са къщите в Дивотино, които са необитаеми след земетресението. Те ще бъдат съборени безвъзмездно от фирми, осигурени от депутати от ГЕРБ. Освен с разрушаването на най-пострадалите постройки, фирмите са се ангажирали и с безплатно транспортиране на строителните отпадъци, стана ясно след обиколката на министъра днес.

Цветанов призова фирмите да дарят строителните материали за изграждането на нови домове за пострадалите жители в Пернишко. Той обясни още, че се търси и вариант за финансово подпомагане от държавата, за да могат хората сами да стартират строителните дейности. Цветан Цветанов отбеляза необходимостта в най-засегнатите от бедствието селища да се разкрият гишета за издаване на място на данъчни оценки на разрушените имоти.

Пенсиите в Перник ще бъдат изплатени по-рано. Хората ще могат да разчитат на приходи от 4 до 8 юни, увери министър Тотю Младенов.

Еврокомисарят Кристална Георгиева пък обеща, че при финансова невъзможност бедстващите да изградят отново домовете си до Коледа, ще им бъдат осигурени сглобяеми къщи. Еврокомисията също ще бъде ангажирана с преодоляване на бедствието в Пернишко. Възможно е да се осигурят средства до 15 млн. лева по програмите за заетост на социалните фондове, което ще даде препитание на безработните, допълни еврокомисарят.

До 5 млн. лева ще бъдат отпуснати за ремонт на три детски градини и едно училище в Пернишко, съобщи при посещението си в Перник в неделя вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Финансовият министър уточни, че средства за ремонтите в бюджета има. До сряда ще бъдат направени пълен анализ и конструктивни оценки на най-критичните 50 сгради. Приоритетно ще се работи по обществените сгради, поетапно ще се приемат и документите на гражданите с иск за обезщетения.