Частични местни избори се проведоха в няколко населени места
Частични местни избори се проведоха в няколко населени места / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Приключи изборния ден на частичните местни избори, които се проведоха в различни населени места в страната.

С укази на президента Росен Плевнелиев бяха насрочени частични местни избори за кмет на кметство Хлябово, община Тополовград, област Хасково; за кмет на кметство Царимир, община Съединение, област Пловдив; за кмет на община Белене, област Плевен; за кмет на община Гърмен, област Благоевград; за кмет на кметство Шишманово, община Харманли, област Хасково; за кмет на община Трън, област Перник; за кмет на кметство Селча, община Девин, област Смолян.

Изборният ден премина без значителни нарушения и спокойно.

Изборният ден в девинското село Селча приключи без избран кмет, предстои балотаж между кандидатите на БСП и ГЕРБ, съобщиха от ОИК- Девин. На проведения първи тур на частичните избори за кмет на Селча води кандидатът на БСП Венелин Иванов, за когото са гласували 125 от избирателите. На втора позиция остава Али Парпулев /ГЕРБ/ със 120 гласа. Вотът за кандидата на Земеделски народен съюз Венко Топалов е 68 гласа. Претендентът на ДПС Венелин Дьовленски получава 64 гласа, а Добромир Топалов от НДСВ е предпочетен от 61 избиратели.

Общинската избирателна комисия в Гърмен обяви края на изборния ден в 20:25 ч. тази вечер, след като приключи гласуването във всичките 21 избирателни секции на днешните частични избори за кмет на общината. Според данните, постъпили от секционните избирателни комисии, правото си на вот в частичните избори са упражнили 7739 души или 62,62 процента от избирателите в община Гърмен. Частичните избори бяха насрочени, след като досегашният кмет на общината Ахмед Башев бе избран за народен представител от листата на ДПС. Двама са кандидатите за кметския пост - Минка Капитанова, издигната от ДПС, и Верхад Ислямов, издигнат от ГЕРБ.

С право на глас в днешните избори бяха 12 344 избиратели от община Гърмен. Висока избирателна активност показаха избирателите в родното село на двамата кандидати за общински кмет - Дебрен. В двете секции там има около 2000 гласоподаватели, близо 80 процента от които са пуснали бюлетини днес. В селата Марчево и Скребатно, които са сред по-малките населени места, избирателната активност е била най-висока - 80 на сто, а в село Рибново в трите секции процентът на гласувалите е между 60 и 67 на сто, съобщиха от ОИК.

Приключи изборният ден и в община Трън, съобщи председателят на ОИК Роза Златанова. По данни на ОИК вотът е преминал спокойно, без нарушения. Граничният край е с голяма площ, гласуват в 51 села и в Трън в 23 стационарни и една подвижна секция. Урните ще бъдат транспортирани, заедно с членовете на СИК, с общински транспорт. Поради големите разстояния обаче данните ще закъснеят, смятат от ОИК.

В 17.30 ч. избирателната активност е била 54 процента. Очаква се окончателно активността да варира между 56 и 60 процента, прогнозира Златанова. В Трън се произвеждат частични избори за кмет след като досегашният кмет Станислав Николов подаде оставка заради конфликт на интереси.

На днешните частични избори за кмет на община Белене са гласували 49,2 на сто от избирателите. Изборният ден е обявен за приключил. Предстои да бъдат преброени гласовете от назначената за целта 17-членна преброителна комисия.

ГЕРБ и „Нова алтернатива" отиват на балотаж в пловдивското село Царимир. За кандидата на ГЕРБ Христо Габеров са гласували 285 души, за кандидата на "Нова алтернатива" Георги Механджийски са 154.