Чакат Златко Баретата в прокуратурата до 14.00 часа
Чакат Златко Баретата в прокуратурата до 14.00 часа / снимки: Sofia Photo Agency

Провежда се операция по задържане на Златомир Иванов-Баретата, научи Дарик радио. Акцията на Софийска градска прокуратура обхваща обиски в няколко от офисите му и къщата в Драгалевци, където е посочил, че живее. Очакват се арести на още няколко души, близки до Баретата. Тази сутрин при градския прокурор Николай Кокинов е бил извикан Антон Савов-Мамата (на снимката долу), бивш бодигард на Баретата, който беше и подсъдим заедно с него. Информацията за започналата акция беше потвърдена от главният прокурор Борис Велчев.

Златко Баретата все още не е открит. Според справка на прокуратурата с Гранична полиция, той не е напускал България. Баретата и още петима души от групата му са призовани за 14.00 часа в Софийската градска прокуратура. Ако не се явят, те ще бъдат обявени за общонационално издирване, а след това и за издирване в Европа с европейска заповед за арест.

Срещу Златко Баретата и петимата от неговата група ще бъде повдигнато обвинение по член 321 от Наказателния кодекс за създаване, организиране и ръководене на престъпна група, която извършва убийства и за разпространение и търговия с наркотици. "Събрали сме достатъчно доказателства за Златомир Иванов и за част от обкръжението му, още 5 лица, както за съществуването на такава престъпна група, ръководена от Баретата и извършването на повече от 2-3 убийства през последните години, така и за търговия с наркотици", обясни градският прокурор Николай Кокинов. Той допълни, че в момента времето тече за прокуратурата, а не за Златомир Иванов, и рано или късно ще го намерят.

В 5.30 часа тази сутрин групата за задържане на МВР е търсила Златко Баретата в дома му и е направила обиск там, съобщи адвокатът му Лъчезар Таков, който допълни, че до момента Баретата не е получил призовка. „Клиентът ми има готовност да се яви пред обвинението, но за целта трябва да е редовно призован”, каза Таков. Според него става дума за новообразувано производство, което най-вероятно се основава на показанията на Димитър Вучев-Демби (Демби каза в ексклузивно интервю на Нина Александрова за Дарик радио, че Баретата държи наркотиците в България и е поръчител и изъвршител на няколко емблематични убийства), според който Златко-Баретата се занимава с трафик на наркотици. По думите на адвоката, Баретата е пристигнал в България от чужбина. Той има оправдателни присъди и по четирите дела, заведени срещу него, припомни Таков и допълни, че е било възобновено производство за убийство с 14-годишна давност. Таков каза, че в момента няма връзка с клиента си, но че в негов интерес е да се яви пред обвинението.

Няма данни Златко Баретата да е напускал страната, заяви министърът на вътрешните работи Михаил Миков. На въпрос дали е имало изтичане на информация за готвения арест, Миков отговори, че това е „стар и болен проблем”. Всеки, за когото има основание да бъде задържан, ще бъде арестуван, каза Миков. Той отказа да коментира подробности около случая с Баретата, защото това било следствена тайна.