/ iStock

С наближаването на Великден и Гергьовден, традиционни празници, свързани с консумацията на агнешко месо, пазарът в България остава относително стабилен. Въпреки това, експерти предупреждават за възможни спекулации и подмяна на произхода на месото.​

Цени и тенденции

Към април 2025 г. цените на агнешкото месо в магазините варират между 25 и 29 лева за килограм, в зависимост от разфасовката и търговския обект. Във фермите цената на живо тегло е между 9 и 12 лева за килограм, като се наблюдава леко увеличение спрямо предходната година. Според Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, всяка цена над 25-27 лева за килограм в магазините може да се счита за спекулативна.

Произход и контрол

България произвежда над 90% от агнешкото месо, необходимо за вътрешното потребление. Въпреки това, има сигнали за внос на агнешко месо от Северна Македония, което след преработка в кланици се предлага като българско. За да се гарантира произходът на месото, потребителите се съветват да търсят синия печат на опаковките, който удостоверява, че месото е произведено в България.​

Промоции и препоръки

Въпреки че няма масови промоции, някои търговски вериги предлагат агнешко месо на по-ниски цени в навечерието на празниците. Потребителите се съветват да пазаруват от проверени източници и да бъдат внимателни към подозрително ниски цени, които могат да индикират за вносно месо с неясен произход.​

За да се избегнат спекулации и да се подкрепят местните производители, експертите препоръчват пазаруване директно от фермите или от магазини, които ясно обозначават произхода на месото. Това не само гарантира качество, но и подпомага българските животновъди.​