Цените на 268 лекарства падат след проверките на министерството
Цените на 268 лекарства падат след проверките на министерството / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

268 лекарства поевтиняват след проверки на Комисията по цени и реимбурсиране. Това съобщават от Здравното министерство. До момента са проверени цените на 954 лекарства, като при половината от тях имало основание за намаляване на цените. Това е установено след като от комисията сравнили цените на тези лекарства у нас с цените им в референтните страни. При 220 от лекарствата са в ход процедури по обжалване на откритите по-ниски цени, информират още от ведомството. 

Постигнатото намаление обхваща продукти от различни химико-терапевтични групи. Проверките се отнасяли до всички лекарствени продукти без изключение и без да се извършва подбор. Според здравния министър Десислава Атанасова при редица от тези продукти постигнатото намаление е сериозно.

„За някои продукти около 300 лева е намалението от март до сега при извършването на служебните проверки за лекарствените продукти, което мисля, че е достатъчно много”, коментира Атанасова. 

Така например в групата на продуктите за лечение на онкологични заболявания цената на флакон „Trastuzumab” от 1454 лв. е намалена със 141 лв. 300 процента е намалението при „Lomustine” - от 380 на 130 лв. за опаковка. От 2618 на 317 лева пък е намалена цената на флакон „Bortezomib.”

Намаление от 80 на сто е регистрирано при лекарствения продукт „Clopidogrel”, използван в областта на кардиологията. От 70.73 лв. опаковката вече ще се купува за 12 лева. Лекарството срещу хепатит с международно непатентно наименование „Ribavirin” също е с нова цена, със 141 лв. по ниска, отколкото предишната от 1307 лв.

От Министерството на здравеопазването увериха, че проверките на комисията по цени и реимбурсиране ще продължат. Предстои да бъдат проверени още 2246 лекарствени продукта, тъй като за цялата 2012 г. броят на всички проверени лекарства трябвало да достигне 3200.

Десислава Атанасова отхвърли твърденията, че намаляването на надценката на медикаментите с 2% ще повлияе зле на бизнеса на фармацевтите. Има три ценови групи за лекарства - до 10 лв., от 10 до 30 лв. и над 30 лева, обясни министърът и допълни, че намалението ще бъде усетено най-много от пациентите, които използват лекарства от третата ценова група.