Цецка Цачева с най-скъпата кампания за президентския вот
Цецка Цачева с най-скъпата кампания за президентския вот / БГНЕС, архив
Цецка Цачева с най-скъпата кампания за президентския вот
91964
Цецка Цачева с най-скъпата кампания за президентския вот
  • Цецка Цачева с най-скъпата кампания за президентския вот

Загубилият президентските избори кандидат на ГЕРБ Цецка Цачева е имала най-скъпата кампания. Това сочат данните в отчетите, публикувани от Сметната палата.

Окончателно: Радев – 65,81%, Цачева – 30,69%

Новоизбраният президент Румен Радев е похарчил с близо 800 000 лева по-малко от Цачева. Общо 5.5 милиона лева са изхарчили партиите и инициативните комитети за агитация за президентския вот.

Цачева: Президентските избори бяха мажоритарни, не загуби ГЕРБ, а аз

На изминалите президентски избори ГЕРБ са дали най-много пари в кампанията. Агитацията за загубилия кандидат Цецка Цачева е струвала малко повече от 1 700 000 лева. Парите са отишли за рекламни материали, телевизионни видеоклипове, транспортни разходи, възнаграждения и други разходи.

Борисов не бил най-споменаваният в предизборната кампания

В същото време победата на Румен Радев в президентската надпревара е с близо 800 000 лева по-евтина. За неговата кампания са похарчени повече от 920 000 лева.

На трето място остава Реформаторският блок, който е похарчил 820 000 лева да агитира за Трайчо Трайков и Съби Събев.

Веднага след тях по разходи се нарежда коалицията „Обединени патриоти", която е дала близо половин милион лева в кампанията.

Галъп: Вотът за Цачева е по-скоро партиен, за Радев са гласували от всички посоки

Бизнесменът Веселин Марешки е изразходвал около 250 000 лева в президентската надпревара, като близо 40 000 лева от тях са негови лични средства.

Подкрепеният от ДПС кандидат за държавен глава Пламен Орешарски е дал 120 000 лева за кампанията, сочат още данните от Сметната палата.