Цецка Цачева репресирала РЗС
Цецка Цачева репресирала РЗС / снимка: БГНЕС

В отворено писмо до председателя на парламента Цецка Цачева и главния секретар на Народното събрание Иван Славчов, депутатите от РЗС заявяват, че върху тях се оказва репресия. Документът беше разпространен до медиите в кулоарите на Народното събрание.

Поводът за инициативата е решението на председателския съвет на всички парламентарни групи, депутатите от формацията на Яне Янев да напуснат от 1 февруари стаята в Народното събрание. В началото на декември миналата година влезлият от РЗС депутат Марио Тагарински напусна групата на партията, с което тя намаля до девет души и всички привилегии й се отнеха, както изисква правилникът на Народното събрание.

„Недопустимо е да има различни категории народни представители - едни, които разполагат с всички екстри да упражняват дейността си и други, които да не разполагат с помещение, в което да работят", пише в писмото на РЗС. Те твърдят, че не съществува правно основание да бъдат изгонени от помещението и настояват Цецка Цачева да разпише заповед, която да обжалват пред съда. Според тях това е единственият начин да бъдат „защитени от административния произвол" и желанието на Цачева за „политическа разправа с народни представители".