Царски ултиматум към Ралчев, Великов и Панайотов
Царски ултиматум към Ралчев, Великов и Панайотов / netinfo
Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски е поискал от Борислав Ралчев, Борислав Великов и Пламен Панайотов да оттеглят жалбите на своите хора срещу регистрацията на третия конгрес на НДСВ.

По информация на депутати, участвали в заседанието, лидерът на НДСВ е заявил, че в противен случай, колкото и да цени усилията им, ще бъде принуден да поиска оставките на тримата и от партия НДСВ и от парламента. Сакскобургготски обяснил, че хората, с които се срещал във времето след конгреса искали не вътрешна разправа, а резултати на изборите.

Напрежението в царската партия започна след последния конгрес на НДСВ през юни, на който беше почти изцяло подменен съставът на Политическия съвет на партията. Стигна се до декларация, подписана от почти всички депутати на НДСВ, в която конгресът беше обявен за нелегитимен, а изборът на ръководство – за манипулиран.

Заради внесените след форума жалби от членове на НДСВ, съдът все още не е регистрирал новото ръководство и име на партията.

По-рано тази вечер говорителят на партията Станимир Илчев съобщи, че бившият премиер е призовал депутатите от районите, от които има подадени жалби срещу редовността на конгреса, да се ангажират с намаляване на напрежението в партията. Тези депутати най-вероятно още тази вечер, утре или в следващите дни ще предприемат необходимите разговори с активистите на НДСВ по места, за да търсят заедно изход от ситуацията, прогнозира Илчев.